Kruubisalat pähklite ja kuivatatud jõhvikatega / Wheat Berry Salad with Pecans and Dried Fruit

Viimasel aja köidavad mind toitvad salatid erinevatest täisteraviljadest, sest neid saab süüa nii paljalt kui näiteks grill-lihaga. Tervislikud on nad ka. Järgnev koosneb kruupidest, metsikust riisist, peekani pählitest, kuivatatud jõhvikatest ja maitserohelisest.

—————————-

I am a huge fan of filling whole-grain salads recently as they can be eaten by themselves as well as with grilled meat for example. This one contains wheat berries, wild rice, pecan nuts, dried cranberries and herbs.

Kuna retsept on jälle Ameerika kokandusleheküljelt (siit), siis vabandan veidrate koguste pärast meie mõõtühikutes. Algretsept nõudis kõvasid, punaseid talve kruupe (hard red winter wheat berries), millest mina midagi kuulnud pole. Seega kasutasin 5-vilja segu. Ja panin tähele, et Euroopas on peekani pähklid päris krõbeda hinnaga, seega eeldan, et Eestis on need, kas sama kallid või veel kallimad. Need saab aga asendada Kreeka pähklitega, mille maitse on sarnane, kuid hind palju sõbralikum. Mina lisasin salatile 100 grammi tükeldatud kurki, mis andis värskust. Ja viimaks, retsept käsib kruupe keeta tund aega peale öö läbi leotamist. Minu omad olid aga pehmed peale kümmet minutit, seega tasub ses osas ettevaatlik olla.

Vaja läheb:
2.3 dl kruupe
1 dl metsikut riisi
1.5 dl röstitud ja hakitud peekani pähkleid
2.3 dl kuivatatud jõhvikaid
1 dl hakitud värsket peterselli
1 dl hakitud värsket murulauku
3 spl sidruni või laimi mahla
1 spl mett
1 spl dijoni sinepit
1/2 tl soola
1/2 tl jahvatatud musta pipart
(100 g tükeldatud kurki)

Leota kruupe öö läbi külmas vees. Hommikul vala vesi ära. Keeda neid seni kuni nad sulle sobivalt pehmed on (10 kuni 60 minutit). Kui vesi vahepeal ära aurab, lisa seda juurde. Kurna.
Pane teise väikesesse potti pool liitrit vett. Kui see keema on läinud, lisa metsik riis ja keera kuumus madalamaks nii, et vesi on küll kuum, kuid ei kee. Kuumuta riisi umbes 45 minutit või vastavalt pakil märgitud ajale. Sega tihti, et nad põhja kinni ei jääks. Riis on valmis siis, kui ta lahti hakkab minema. Kurna. Sega suures kausis metsik riis ja kruubid. Sega omavahel sidruni mahl, mesi, sinep, sool ja pipar. Lisa kaste, jõhvikad, röstitud ja hakitud pähklid, petersel, murulauk ja soovi korral ka kurk riisi-kruubisegule. Sega korralikult läbi.

——————————————————————————————————————-

Once again the recipe is from an American food site (here), which, once again, explains the strange measurements in the Metric system. You’ll notice that the recipe calls for hard red winter wheat berries, something I have never heard of, so I used a mixture of 5 different wheat berries. The price of pecan nuts is ridiculous in Europe, but replacing them with walnuts will have a much similar effect. I added a 100 grams of cucumber to the salad, for freshness. And last, the recipe says you should soak the wheat berries overnight and then boil them for an hour. However, mine took only 10 minutes to boil after the soaking, so watch out for that.

You’ll need:

2.3 dl hard red winter wheat berries, soaked overnight
1 dl raw wild rice
1.5 dl toasted chopped pecans
2.3 dl dried cranberries
1 dl chopped fresh parsley
1 dl chopped green onions
3 tbs fresh lemon or lime juice
1 tbs honey
1 tbs dijon mustard
1 tsp kosher salt
1/2 tsp ground black pepper
(100 g of cucumber, cut into bite size pieces)

Soak the wheat berries overnight in cold water, covering them 8 cm. Drain the water in the morning. Boil the wheat berries in 1.5 liters of water for about 10 to 60 minutes, or until tender. Add more water when necessary to keep the wheat berries covered during cooking. Drain any excess water from the wheat berries when done. In another small pot, boil half a liter of water. Add the wild rice and simmer for about 45 minutes, or until the rice begins to split. Drain the excess water. Combine the cooked wheat berries and wild rice in a large bowl.
Whisk the lime juice, honey, mustard, salt, and pepper to make the dressing. Add the dressing to the wheat berries and wild rice as well as the cranberries, pecans, parsley, green onions and cucumber. Combine well.