Külmad sealihaviilud tulises küüslaugukastmes

450-500 gr sea koodiliha, ühes tükis
20-30 gr värsket ingverit, koorimata
2 talisibulat, ainult valget osa
200 gr (türgi) ube
Kastme jaoks:
4 spl magusat ja aromaatset sojakastet*
2-4 spl tšilliõli
2-3 spl purustatud küüslauku
2 spl seesamiseemneõli
Garneeringuks:
Rohelist sibulat või värsket koriandrit
Kõigepealt peaks valmistama selle nö “magusa ja aromaatse sojakastme”, ehk et tuleks kokku keeta 100 ml sojakastet, 200 ml vett, 6 spl pruuni suhkrut, u pool kaneelikoorest või cassia barki’st, pool tl fenkoliseemneid, pool tähtaniisist, pool tl Sichuani pipart, väike tükk ingverit. Sulata suhkur, lase u 20 minutit vaiksel tulel podiseda, kurna.
Sichuanis on kombeks kasutada pisut rasvasemat sealiha, kus osa on taine ja osa pekisem, kuid võib kasutada ka taist tükki. Soovi korral võib liha valmis teha päev varem ning ka kastme võib varem valmis segada, välja arvatud küüslaugupüree, mis tuleb värskuse huvides lisada viimasel hetkel. Ubade kasutamine pole kohustuslik, sageli pakutakse liha üksnes kastmega, kuid millegi värske lisamine tasakaalustab rammusat toitu.
1.      Vala wokpannile või potti niipalju vett, et sellest piisab liha katmiseks. Seejärel purusta küüslauk lapiti kööginoaga muljudes.
2.      Kui vesi korralikult keeb, tõsta liha vette ja riisu mõne hetke pärast vahtu. Nüüd lisa ingver ja sibulad, aja uuesti keema ning seejärel alanda kuumust. Keeda tasasel tulel 30-60 minutit sõltuvalt lihatüki paksusest. Seda, kas liha on valmis, saad kontrollida vardaga torkides – kui kõige paksemast kohast torkides enam roosakat vedelikku välja ei valgu, siis on liha valmis.
3.      Kui liha on valmis, tõsta see nahk/kamar allpool kaussi, vala peale pisut keeduvedelikku ja lase jahtuda. Tõsta liha kasutamiseni külmikusse – nii säilitab liha paremini tekstuuri ja ei pudene lõikamisel nii palju. (Soovi korral hoia alles ka keeduvedelik).
4.      Vahetult enne serveerimist keeda oad keeduvees kiirelt läbi, umbes 20 sekundit. Loputa külmas vees ja seejärel kuivata.
5.      Lõika sealiha võimalikult õhukesteks ja ühtlasteks suurteks viiludeks (tavaliselt umbes 10 x 5 cm), soovitatavalt pekisemad ja taisemad kohad läbisegi. Kui omate viilutamismasinat, siis sellega saab parima tulemuse.
6.      Sega kastme komponendid väikeses kausis (.
7.      Puista oad serveerimisliuale. Seejärel lao peale lihaviilud ning vala üle vürtsika kastmega. Garneeri rohelise sibula või hakitud värske koriandriga.
Teine variant
Kiire vürtsikas küüslaugukaste
Kui te ei soovi kasutada spetsiaalset sojakastet, võib selle asemel teha ka sellise kastme.
4 spl heledat sojakastet
2 spl valget suhkrut
2-4 spl tšilliõli
2 tl purustatud küüslauku
2 tl seesamiseemneõli

 

Sega suhkur sojakastme hulka, seejärel lisa kõik muud komponendid.