Küpsetamata patee pardimaksaga

Võtan mina siis külmkapist pardimaksa välja plaaniga üks hea patee kokku segada. Enne seda tahan aga korra siit blogist kõik koostisosad veel ruttu-ruttu igaks juhuks ülevaadata. Otsin ja otsin aga selgub, et see retsept puudub siit blogist sootuks. Miskipärast on üks mõnusamaid ja lihtsamaid (ja üks lemmikumaid) patee-retsepte mul jäänud suure õhinaga siia üles kirjutamata – parandan vea.

Kui pateed on enamasti vormis küpsetatud, siis see retsept ahjukuumust ei vaja. Lähenevate pühade lauale sobib see retsept kohe kindlasti. Kõrvale värkelt küpsetatud leiba või ahjusooja värsket saia ja rõõmuhõisked võivad alata:)
PS! Kui pardimaksa poest ei leia, siis proovi seda retsepti näiteks kanamaksaga.
  • 500 g pardimaksa (Rannamõisa aitab selles osas)
  • piima (maksa leotamiseks)
  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 125 g suitsupeekonit
  • kimbuke värsket tüümiani
  • soola, pipart, riivitud muskaatpähklit
  • 2 sl konjakit (soovi korral)
  • 2 dl rööska koort (35%)
  • 150 g võid

Puhasta maks kelmetest ning aseta ca 30 minutiks piima sisse likku. Haki sibul ja küüslauk peeneks, viiluta suitsupeekon ning pane kõik koos tüümianiga pannile küpsema. Raputa peale veidi soola, nii väldid sibulate kõrbema minemist. Kui sibul on klaasjas, tõsta segu pannilt. Samale pannile piserda peale veidi õli.

Nõruta maks piimast ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks ning aseta pannile. Maitsesta soola ja pipraga ning küpseta maksatükid kiirelt mõlemalt poolt valmis. Lisa konjak, lase aurudel minna ning tõsta siis küpsetatud maksatükid sibulaseguga ühte kaussi. Lisa juurde rõõsk koor ja püreesta kõik ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.

Aseta segu vormi(desse) ning lase külmkapis maitsestuda järgmise päevani. Vahepeal võid valmistada ka või-katte. Selleks sulata või pannil – riisu pealt ära tekkinud vaht (nii saad lõpptulemusena selge või-kihi) ning vala järelejäänud sulavõi vormi kõige peale. Aseta külmkappi tagasi.