Küpsetatud part vaarikavinegreti ja aedoa-kodujuustu salatiga

Retsepti autoriks om Roman Žaštšerinski, kellega paar nädalat tagasi toimunud Vanamõisa laadal Eesti Toidu telgis aset leidnud kulinaarse dueti raames koos kokkasime. Lisaks ühele portsule serveerimistaldrikul sai tehtud ka terve rida väikeseid suupisteid, mida soovijad proovida said. Magusaks küpsetasime mustikatega šokolaadikoogi, mille retsept on siin.
Üritus oli hästi tore ja andis erakordselt positiivse emotsiooni – mul on tõeliselt hea meel, et mul oli võimalus nii toredas seltskonnas üks ilus suvine laupäeva veeta! Rohkem infot ürituse kohta, samuti teiste osalejate imemaitsvad retseptid on olemas Eesti Toidu Telgi FB-lehel. Veelkord suur aitäh korraldajatele ja kõigile asjaosalistele, eriti aga Romanile, kes oli minuga nõus koos kokkama! :)
NB! Kõigi ilusate piltide autor on Lauri Laan, va see üks foto postituse lõpus, aga sellel on oma põhjus, miks üks telefonipilt oli vaja lisada ;-)

Paar pildikest ka maailma parimast publikust
Retsepti järgi tehes saab vaaarikavinegeretti terve kastrulitäis nagu allpool olevatel piltidel näha on, niiet selle koguseid tasuks kodus kindlasti vähendada. Kui aga on soovi teha samalaadset kastet natukene teistmoodi, siis üks variant selleks on blogis olemas minu maasikavinegreti näol, milles võib maasikad vabalt vaarikatega asendada.

Romani “salakomponent, mis kõik road heaks teeb” on trühvliõli. Ma olin päris üllatunud, millise hullult hea maitsenüansi juba väike kogus seda õli annab. Trühvliõli on üks järjekordne suurepärane avastus – nii lihtne, aga samas täiesti geniaalne asi! See, kui palju saab iga kord targemaks koos mõne väga hea kokaga koos süüa tehes või temast lugu kirjutades, on ikka täitsa uskumatu ja olen iga kord ise ka imestunud, mida kõike ma veel ei teadnud:):):) Etteruttavalt mainin, et Laupäevaleht LP-s on sel nädalal üks lugu tulemas, mille üle ma iagti õnnelik olen ;-)

Küpsetatud part vaarikavinegreti ja salatiga

Vaarikavinegrett:

  • 3 šalottsibulat
  • 100 ml viinamarjaseemne õli
  • 30 ml oliiviõli
  • 2 sl vaarikaäädikat
  • 2 sl mett
  • 0,5 dl portveini
  • 120 g vaarikaid
  • soola, musta pipart

Vinegreti jaoks haki sibulad peeneks ja aseta koos teiste aintega blenderisse. Töötle ühtlaseks kastmeks.
Keeda aedube 2 minutit soolvees, tõsta kohe külma vette, et küpsemisprotsess peatada, nõruta ja sega kodujuustu, hapukoore, sinepi ja hakitud murulauguga salatiks.
Lõika pardi rinnafilee nahale piklikud sisselõiked seda mitte päris lõpuni (ehk kuni lihani) läbi lõigates. Aseta külmale pannile nahk all ja prae u 3-4 minutit, keera teine pool ja prae veel u minut. Tõsta seejärel aseta ahju ja küpseta 200 kraadi juures u 7 minutit. Tõsta part kohe ahjust külmkappi, et küpsemisprotsess peatada.

Serveeri koos värskete vaarikatega. Puista peale piiniaseemneid ja tilguta trühvliõli.

Ma lisan siia igaks juhuks ka oma telefonipildi, sest laadal keeldus pliit meiega koostööst ja parti pidi paraku grillil küpsetama. Tegin foto oma moblaga ka mõni päeva varem kohviku Moon köögis ja sellel on näha, milline perfektne Romani küpsetatud part tegelikult välja näeb :)