Küpsetatud seened, oliivipastaga, küüslaugusaial
Alguses ma mõtlesin, et teeks ühest lõunast ühe postituse. Aga siis jälle – ehh, rumal tidrik, kes’ tu sis nä teib. Kolm ju saab! Ühesõnaga allolev sissejuhatus on kõigi kolme osa eest, koondpealkiri oleks olnud – oliiviplöga saial, küülik veinis ning uppis õunakook.
Kunagi sügisel ma vaatasin YT-st Rick Steini French Odyssey‘at ja mulle tundus, et oleks mõistlik mõte see raamat hankida. Põhiliselt selle tõttu, et saates ta tegi järjest mitu toitu kaladest mida ma turul kalaleti juures just jõllitanud olin. Ja otsustanud, et ma pean ikka paremini ette valmistama seda kala ostmise ja kokkamise protsessi, ühesõnaga jätsin ostmata. Aga hankisin raamatu ning enam-vähem samaaegselt unustasin mis see oli mis mulle FO’s silma hakkas. Uuesti kah ei hakka vaatama ja tegelikult paistab suur osa raamatust täitsa “tehtav”. Järgnebki üks väike-vaikne kolmekäiguline menüü pühade ajast.
Küpsetatud seened, oliivipastaga, küüslaugusaial (lk 74)
- 8 suurt seent (RS-il on metsaseened, praegu pole meil just hooaeg nii et šampinjon peab kärama)
- 3 spl oliiviõli, pluss natuke pääle tilgutamiseks
- 4 viilu valget saia
- 1 suur küüs küüslauku
- peterselli (kaunistamiseks)
- soola, musta pipart, cayenne’i pipart
Pasta tarvis
- 75 g kivideta musti oliive
- 4 anšoovisefileed
- 25 g kappareid
- 3 küünt küüslauku
- 85 ml oliiviõli
Pasta jaoks purusta või püreesta (mingi saumikseri variandiga näiteks) oliivid, anšoovised, kapparid ja küüslauk. Lisa nirena oliiviõli, tulemus peaks olema selline jäme pasta. Maitsesta musta pipraga.
Eelkuumuta ahi 200 °C ja lao seened, jalg ülespoole, ahjuplaadile. Pane igale seenele teelusika täis pastat, maitsesta soola (kui vaja) ja cayenne’i pipraga. Ning küpseta 15 minutit. Vahepeal rösti või grilli sai, hõõru küüslauguga. Serveermiseks tilguta veidi oliiviõli saiadele, siis tõsta igale saiale 2 seent ning puisa peale peterselli.