Läätse-kõrvitsapikkpoiss

Olen selle pikkpoisi retseptiga üsna rahul, kuna see hoidis ilusasti koos, ei olnud pudine ning maitses suurepäraselt. Hea võimalus on siin ära kasutada ka kõrvitsat. Pikkpoiss on ääretult hea pühadelaual koos ahjuköögiviljade ja kastmega või lihtsalt külmalt leiva peal.
26×12 cm leivavormi täis, umbes 13-15 lõiku
  • 3 spl linaseemnejahu + 9 spl vett
  • 200 g kuivatatud rohelisi läätsi
  • 100 g riisi
  • 2-3 spl õli
  • 2 sibulat
  • 1 tl soola
  • näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
  • 3 küüslauguküünt
  • 200 g riivitud kõrvitsat
  • 3 spl riisijahu
  • 2 tl köögiviljapuljongi pulbrit
  • (4 spl maitsepärmi)
  • 2 spl maisitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl kuivatatud rosmariini
  • 1 tl õunaäädikat
  • 3 spl Felixi suitsust grillkastet või kvaliteetset ketšupit
Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Sega linaseemnejahu veega ning jäta segu vähemalt 15-minutiks külmkappi tahenema. Linajahu ja vee segu aitab pikkpoisi tainast paremini siduda ja sobib hästi muna asemel. Keeda läätsed ja riis koos täiesti pehmeks, peaaegu pudruks. Samal ajal kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibulad, sool ja pipar. Prae umbes 2-3 minutit, kuni sibul on kuldpruun. Lisa hakitud küüslauk, prae 30 sekundit ning lisa riivitud kõrvits. Prae paar minutit. Nüüd kurna läätsedest ja riisist korralikult vedelik välja. Lisa kurnatud läätsedele ja riisile praetud sibulad ja kõrvits. Suuremas kausis sega läbi kõik kuivad koostisained (riisijahu, puljongipulber, maitsepärm, maisitärklis, küpsetuspulber ja rosmariin). Lisa läbisegatud kuivained läätse-riisisegule koos õunaäädikaga. Sega kõik korralikult läbi. Määri leivavorm õliga ja vala pikkpoisi tainas vormi. Silu lusikaga pealt ühtlaseks, lisa grillkaste või ketšup ja määri see laiali. Küpseta 45-50 minutit 180 kraadi juures. Lase enne serveerimist ja lahti lõikamist kindlasti jahtuda ja taheneda.