Lahtine seene-tomatipirukas

Üks hea ja kiirelt valmiv asi külalistele pakkumiseks on soolane pirukas. Soe, toitev ja krõbeda põhjaga seene-tomatimaitseline küpsetis sobib õhtusel ajal veinikõrvaseks või hommikuti külas käijatele kohvitassi juurde. Eriti just praeguse pakasega. Ja mis neid seeni seal kapis ikka niisama imetleda.

Pirukapõhja leidsin kunagi ammu mingist teadmata ajakirjast ja see on saanud mu üheks suureks lemmikuks. Jääb mõnusalt mure, kuid samas ei lagune koost ega ole ka liiga kõva. Suur pluss on veel, et kui pirukas ahju alumisele siinile asetada, siis saab ilma eelküpsetamiseta kenasti hakkama ja kõik see on puhas ajavõit.

Põhi:
3 dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
soola
100g võid
100g hapukoort

Täidis:
u 300g soolaseeni või omas mahlas säilitatud metsaseeni (mul olid kukeseened)
10 kirsstomatit
10cm jupp porrut, pikuti poolitatud ja pestud
1 küüslaguküüs
2 (toor)suitsupeekoni viilu
tüümiani
3 muna
2 dl kohvikoort
100g juustu

Sega jahusse küpsetuspulber ja sool. Näpi kokku toasoe või, jahusegu ja hapukoor. Töötle segu kätega kuni mass on ühtlane. Vooderda pirukavorm (mul oli ümmargune 28 cm läbimõõduga) taignaga, kõige parem on selleks kasutada külma vee all märjaks tehtud kätt. Nüüd tõsta pirukas umbes 10-15 minutiks külmkappi tahenema.

Kuumuta ahi 200 c-ni.

Kui kasutad soolaseeni, siis võiksid need olla juba eelnevalt läbi keedetud ja/või leotatud.

Täidise jaoks haki seened, peekon, küüslauk ning viiluta porru ja tomatid. Kuumuta pann, lisa natuke õli ja peekon, seened, porru ning küüslauk. Maitsesta pipra ja tüümianiga. Prae segades ca 10 minutit keskmisel kuumusel.Vajadusel lisa soola.

Riivi juust ja klopi näpuotsatäie soolaga lahti munad. Lisa kloppides koor ja sega sisse riivitud juust.

Viska nüüd pirukapõhjale seened-porrud, sinna peale lao tomativiilud ja vala üle muna-juustuseguga.
Küpseta ahju alumisel siinil ca 30-35 minutit, kuni pirukas on hüübinud ja kena kuldse jumega.