Laimiposset ja ingveriküpsised

Posset on Briti dessert, mille eellaseks peetakse juba keskajal tuntud samanimelist jooki. Seda valmistati kuumaks aetud piimast, mis kalgendus temasse segatud veini või õlle mõjul. Joogisse lisati ka vürtse ning seda tarbiti lihtsamate tervisehädade puhul nagu külmetus või unepuudus.
Väga isuäratav see kirjeldus tükilisest soojast alkoholiga segatud piimajoogist just ei tundu, onju. Õnneks on tänapäevane posset hoopis midagi maitsvamat. Hästi lihtsalt (päriselt ka, lugege retsepti – peaaegu midgi pole vaja teha!) valmistatav kreem tehakse koorest ja millestki hapust, näiteks sidrunist, laimist,  rabarbrist, tikrist, astelpajust. Koor kalgendub happe mõjul ja dessert muutub külmkapis seistes vedelast olekust paksuks pehmeks kreemiks.  Aga seda siidist õndsust, mis paitab maitsemeelt oma magushapususega, võib täitsa vabalt tarbida ka tänapäeval kergemate tervisehäirete puhul, nagu näiteks paha tuju või õues vastu vaatavast plägast tekkinud tusk. Aitab!

laimiposset ja ingveriküpsised

Kõige sagedamini valmistatakse possetit sidruniga ja ka selles retseptis võib laimi vabalt sidruniga asendada. Mulle lihtsalt meeldib väga laim oma eripärase hapususega. Ja kui ingveriga täisteranisust küpsised ka veel laimiposseti viitsid juurde küpsetada, on tulemus täiuslik. Nii desserdi struktuuri (siidjas kreem ja krõbe küpsis) kui maitsete (laim ja ingver) osas. Hele Muscovado suhkur on ka täiesti omal kohal. Lisaks tervise seisukohast olulise asjaoluga, et tegu on rafineerimata suhkruga, milles on valgest suhkrust oluliselt enam suhkruroos leiduvaid toitaineid, annab Muscovado nii possetile kui küpsistele eriti mõnusa karamellise meki.

Laimiposset

  • 2 laimi
  • 70 g heledat Muscovado suhkrut
  • 360 ml 35%-st koort (kasutasin Nopri oma)

Riivi ühelt laimilt koor. Pressi mõlemast välja mahl.  Laimimahla peaks olema 50 ml. Laimidest saab rohkem mahla kätte, kui nad on toasoojad. Enne pressimist laual kergelt vajutades veeretamine aitab ka kaasa mahla eraldumisele.
Tõsta kastrulisse laimikoor, -mahl ja suhkur. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Kuumuta teises kastrulis koor keema. Kui esimesed keemismullid tekkinud, tõsta pliidilt ja sega hulka veel soe suhkru-laimisiirup. Vala segu läbi sõela, nii vabaned laimikoore tükkidest.
Vala kreem sobivatesse nõudesse. Need võivad olla joogiklaasid, magustoidupokaalid, ramekin-vormid või hoopis espressotassid nagu minul. Kokku on kreemi umbes 500 ml, mida peaks jaguma neljale-viiele.
Tõsta magustoit paariks tunniks külmkappi, kus ta selle ajaga kalgendub mõnusaks kreemiks.

Ingveriküpsised

  • 75 g võid
  • 50 g heledat Muscovado suhkrut
  • 1 tl ingverit
  • noaotsaga soola
  • 100 g täistera-nisujahu

Hõõru toasoe või suhkru, ingveri ja sutsu soolaga kreemiks. Lisa jahu, sega tainaks. Vormi tainas paari-kolme sentimeetrise läbimõõduga vorstikeseks, see keera toidukilesse. Tõsta pooleks tunniks külmkappi.
Lõika külmkapist väljavõetud tainast poole sentimeetri paksused küpsised. Lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures umbes 12 minutit. Ahjust välja võttes võivad küpsised tunduda veel veidi pehmed. See on täiesti OK, nad muutuvad jahtudes krõbedaks.
Sellest kogusest saab 25 küpsist, mida on posseti kõrvale isegi liiga palju, aga nelja-viite küpsist on ju ka tobe ja tundub, et ka üsna võimatu küpsetada. Need on nii head, et seismajäämist pole küll tarvis karta. Ära krõbistatakse raudselt.

laimiposset ja ingveriküpsised