Läti peekonipirukad

no need pirukid hakkasid silma juba siis, kui pr Lind;) neist kirjutas. ei saa jätta viskamata kivi ka hr Linnu kapsaaeda, sest selle retsepti juures ei ole (ikka veel) veinisoovitust. kuigi lähevad alla ka ilma. esimene elus kokkupuude toimus eelpoolnimete pirukatega meie selle aasta oirotripi viimases faasis, kui kodumaa lõhna juba tunda oli. tegime viimse peatuse, et Läti pinnal poodelda. ja letil olid need pirukad. ja olid nemad hääd, hoolimata piiri lähedusest ei jõudnud neist kodumaale vist ükski. kodus tegin eile järgi. retsept siit. kuna mulle on väga iseloomulik kõigepealt tegema hakata, ja alles siis mõtlema, avastasin ma, et mul on 1 pakk ehk 11 gr kuivpärmi, mis vastab 30 gr presspärmile, võtsin siis muidki asju vastavalt. aga pirukaid sain ikka 40 tuuri, tegin sellised _kahe_ampsu_suurused_ ilmselt;) teeme veel. ehk kindlasti.

Läti peekonipirukad

  • 175 g võid
  • 0,5 l piima
  • 75 g pärmi
  • 1 tl soola
  • 1 spl suhkrut
  • u 800 g nisujahu
  • 400 g suitsupeekonit
  • 1 keskmine/suurem sibul (mida rohkem sibulat seda mahlasem:))
  • pipart
  • määrimiseks muna

Sulata või, lisas käesoe piima ja lahusta pärm piima-või segus. Lisa soola ja suhkur, ning sega juurde jahu. Sõtku kergelt läbi ilusaks siidiseks taignapalliks ning pane kerkima (see oli uskumatu kui vähe see taigen käte külge hakkas. kahtlejad võivad heita pilgu või kogusele, see seletab). Tükelda peekon ja sibul, maitsesta pipraga. Kui taigen on kahekordseks kerkinud, jaga taigen neljaks osaks, ning rulli õhukeseks. Lõika ruudukesteks (u 12) ning pane igale ruudukesele u 1 tl täidist. Keera kokku ja pane ahjuplaadile kerkima. Enna ahju panemist määri pealt munaga. Lase natuke ahjuplaadil kerkida ja küpseta 180 C pöördõhu juures u 12 minutit, kuni pirukad on kuldsed.