Lehtkapsasalat rosinate, pähkli-seemnepuru ja kikerhernestega
Lehtkapsa (kale ingl. k.) kättesaadavusega on küll paraku jah nii nagu on… Rimides on müügil pakkides tükeldatud lehtkapsast (kasutangi sedasama pea alati) ja Stockmannis lahtiselt terveid lehti. Mõnikord on lehtkapsast näha olnud Mahemarketis ja kui õieti mäletan, ka Biomarketis. Mujal ausalt öeldes polegi ma lehtkapsast kohanud ja kuidas on lood poodidega väljaspool Tallinna, ei tea üldse. Kahju, et teda nii vähestes kohtades müüakse, tegu ju igati väärt ja maitsva kraamiga, mille kasvatamine ei ole samuti teab mis raketiteadus.
Kui aga õnnestub hankida, soovitan kindlasti lehtkapsast proovida lisaks lehtkapsakrõpsudele, hautamisele või suppidele ka toorena. Oma tugeva maitse ja struktuuriga on ta suurepärane materjal just talvistesse salatitesse.
Lehtkapsasalat rosinate, krõbeda pähkli-seemnepuru ja jõuluvürtsiste kikerhernestega
Kuuele
200 g lehtkapsast
200 g rosinaid (eriti head on suured, nn. jumbo-rosinad)
Kaste:
2 küüslauguküünt
1 sidruni mahl
5 sl oliiviõli
veerand tl soola
musta pipart
Krõbe pähkli-seemnekate:
125 g India pähkleid
1 sl seesamiseemneid
2 sl kõrvitsaseemneid
1, 5 sl maitsepärmi*
1 sl oliiviõli
soola
Kikerherned:
1 purk (400 g) kikerherneid
1 sl oliiviõli
0, 5 tl soola
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
0, 5 tl jahvatatud tšillipulbrit või Cayenne’i pipra pulbrit
kaunistuseks granaatõunaseemneid
1. Lõika lehtkapsa lehed peenteks ribadeks, pese ja kuivata. Sega rosinatega.
2. Kastme tegemiseks pane küüslauk, sidrunimahl ja õli purustajasse või köögikombaini ning surista ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Käsitsi valmistades purusta küüslauk läbi pressi, tõsta koos muude kastmeainetega purki ja raputa hoolsalt ühtlaseks.
Vala kaste lehtkapsale ja rosinatele, sega korralikult läbi. Kõige parem on seda teha kätega. Jälgi, et kõik leheribad saaksid kastmega kokku. Lase võimalusel salatipõhjal enne söömist tunnike külmkapis seista, nii muutuvad lehed pehmemaks ja saavad aega rohkem maitsestuda.
3. Krõbeda puru tegemiseks puista India pähklid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 150 kraadi juures 7-8 minutit, kuni nad saavad kergelt värvi. Purusta köögikombainis suurema struktuuriga puruks. Lisa kõrvitsaseemned ja seesamiseemned, maitsepärm ja õli. Purusta peenemaks. Hoidu liiga peene puru valmistamisest, tekstuur peab jääma hamba all mõnusalt krõmpsuv ja tükiline. Maitsesta soolaga. Elektrilise abivahendi puudumisel saad puru edukalt teha ka käsitsi hakkides ja segades.
4. Vala kikerherned purgist sõelale, loputa jooksva vee all. Patsuta õrnalt majapidamispaberi vahel kuivaks. Vala kaussi. Lisa õli, sool ja maitseained, sega läbi. Maitse, kas vürtse on parasjagu. Laota kikerherned ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 200 kraadi juures u 30 minutit. Sega vahepeal paar korda.
5. Enne serveerimist sega pool krõbedast purust ja kikerhernestest salatiga. Laota salat suurele vaagnale või suurde kaussi. Puista peale ülejäänud pähkli-seemne puru ja kikerherned. Kaunista granaatõunaseemnetega.