Kanamaksapasteet musta ploomi ja kõrvitsaseemnetega
http://toiduteemal.blogspot.com/2011/10/lemmik-kanamaksapasteet-must-ploom-ja.html
Pasteet on selline universaalne kraam, mida võiks ikka kodusolla. Sobib nii mõnusa kerge vaheampsu jaoks leivale määrida ning aitabvajadusel välja ka ootamatute külaliste puhul (kui näiteks väikestel ahjusröstitud saiadel seda serveerida).
Kanamaksast tehtud pasteet jääb hästi meeldivalt magus ningeriti hõrguks teeb selle retsepti maksa eelnev piimas leotamine. Teine kavalkomponent on värskelt jahvatatud rohelise terapipra kasutamine, mis jätab pasteedile veiditeistlaadse ja väga hästi maitsekomplekti sulanduva maitse. Muus osas ontegemist üsna klassikalise retseptiga, mis on täiuslik ka niisama süües, kuidmulle meeldib lisada vahel pasteedile ka meelepäraseid lisandeid – musta ploomimagus maitse harmoneerub maksaga ideaalilähedaselt, samas kui kuivatatudjõhvikad annavad mõnusa magus-hapu nüansi. Pähklite, seemnete, ürtide jmkraamiga võib julgelt katsetada ja nii on tulemuseks iga kord uue mekiga mõnusleivamääre.
Vaja läheb:
- 500 gr jahutatud broilerimaksa
- 2 dl piima
- 100-150 gr võid
- 2 sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 2 tl rohelist pipart
- 2 loorberilehte
- 2 tl värkset hakitud tüümiani
- 1 tl soola
- ½ tl värskelt jahvatatud musta pipart
- 50 ml konjakit või brändit
Lisandiks võid soovi korral pasteedi sisse segada:
– musta ploomi ja röstitud kõrvitsaseemneid
– päikesekuivatatud tomated ja piiniaseemneid
– kuivatatud jõhvikaid ja päevalilleseemneid
– seeni, oliive, peterselli, kappareid vm meelepärast
Siin minu üks lemmikkooslusi – röstitud kõrvitsaseemnete ja musta ploomiga pasteet |
Eemalda maksalt kelmed ja sidekoed. Leota esmalt maksapiimas vähemalt paar tundi kuni üleöö. Kurna maks piimast välja ja patsutaköögipaberiga kuivaks.
Koori ja haki sibul ning küüslauk. Kuumuta pannil keskmiselkuumusel mõni lusikatäis võid ning hauta esmalt sibulaid mõned minutid. Kuisibul on pehme, lisa küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile maks,roheline pipar, tüümian ning loorberilehed. Maitsesta soola ja pipraga ningprae, kuni maks on pruunistunud, kuid väldi üleküpsetamist. Maksa praadimisekskulub umbes 5 minutit. Lisa pannile konjak või brändi ning hauta, kuni vedelikon aurustunud ning maks läbi küpsenud.
Eemalda loorberilehed, lase maksal veidi jahtuda ningpüreesta köögikombainis lisades ülejäänud või.
Kui soovid lisandeid maitsete mitmekesistamiseks juurde,siis lisa need nüüd. Ploomid, päikesekuivatatud tomatid jm haki enne lisamistväikesmaks.
Maitsesta lõpptulemus soola ja pipraga ning kalla purki võikaussi ning aseta külma. Tarvitamiskõlbulik on pasteet kohe peale mahajahutamist,parim aga alates järgmisest päevast.
Sama retsept on ka Rannamõisa blogis.