Lestafileerullid

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ma olen viimasel ajal kuulnud mitut kommentaari stiilis sööks küll samamoodi nagu teie, aga kust ma selle aja võtan, et vaaritada. Nojah, siinkohal on raske miskit vastu vaielda, sest tavaliselt inimesed ei usu, et enamasti ma just aeganõudvaid rooge ei tee. Tegelikult on seda siinsestki blogist võimalik järeldada, kuid siiski otsustasin täna kirjutada sellest, mida me siis kiireks lõunaks kokku paneme.

Mis on kiirtoit Ahvenamaa tänaval (taani k. Ålandsgade, tänav Kopenhaagenis) ehk meie kodus? Ahven? See kindlasti ka, aga enamasti kala ja mereannid üldiselt. Lest, lõhe, forell, tursk, krevetid, karbid. Ei ole miskit kiiremat kui kalafilee küpsetamine. Juurde teravili (riis, kinoa), aedvili (brokoli, lillkapsas) või mugul (maapirn, kartul) ja salat. Kahe-kolme inimese lõuna- või õhtusöögi saab sedaviisi kolmveerand tunniga valmis. Kui miskit jääst veel võtta on, kulub maksimaalselt 30 minutit.

Nii ka täna. Meie valentinipäeva lõunasöök oli väga maitsev, kuid sellegipoolest enam kui lihtne valmistada. Menüüs oli see, mis kapist kätte juhtus ehk lestafilee seente ja lillkapsapüreega. Aega läks umbes pool tundi (kuna vein oli juba jahutatud ja seenetükid jääst sulanud) Alles jäi jääkegi, mida hiljem tööle karbiga kaasa võtta. Juurde sai söödud värsket salatit ja rukkileiba.

30 minutit läheb käima NÜÜD.

Okei, tegelt kohe pärast klaasikest veini. Täna on ikkagi valentinipäev. Ja Fritz Haag on tõeliselt suurepärane avastus.

 

Lillkapsapüree

– 1 lillkapsapea
– 50 g naturaalset toorjuustu (nt Philadelphia)
– 30 g võid
– Himaalaja soola

Puhasta ja tükelda lillkapsas ning pane soolase veega keema. Niikaua, kuni lillkapsas keeb, valmista ette kala. Seejärel saab püreerima hakata.

 

Lestafileerullid

– 250 g lestafileed
– 50 g naturaalset toorjuustu (nt Philadelphiat)
– 100 ml kuiva valget veini (aromaatne Riesling sobib kala juurde suurepäraselt)
– 1 väike paprika
– Himaalaja soola
– jahvatatud musta pipart
sibulapulbrit ehk kuivatatud jahvatatud sibulat
küüslaugupulbrit ehk kuivatatud jahvatatud küüslauku
– serveerimiseks maitserohelist (murulauku, rohelist sibulat vms)

 

Kuumuta ahi 200 kraadi juurde. Võta lestafileed ja pese ning kuivata need ära. Laota lest alusele, raputa kala mõlemale küljele soola, pipart ja sibula- ning küüslaugupulbrit. Keera kala nahapool pealepoole, määri sellele toorjuustu ning keera siis rulli. Kui on oht, et kala võib laiali vajuda, pista rullist puutikk läbi. Tõsta rullid väikesesse ahjuvormi ning pane peale viilutatud paprika. Vala nüüd veel ahjuvormi vein ning soovi korral jahvata peale lisapipart.

Tõsta vorm ahju ning küpseta rulle umbes 15 minutit. Nii 10. minutil kasta fileed vormis oleva veiniga.

Kui kala on ahjus, kurna ära lillkapsas ja pane väikesesse plastkaussi. Viska sinna ka toorjuust ja või ning sool ja püreesta kõik ühtlaseks. Maitsesta soovi korral veel millegagi. Jäta püree serveerimist ootama.

 

Seenelisand

– seeni (nt jääkapist sulatatud, täitsa Eesti metsade omi), võib ka šampinjone, enoki seeni või teisi kiirelt valmivaid hõrgutisi :)
– sibulat
– võid
– Himaalaja soola

Haki sibul ja prae võis kuldseks. Lisa seened (mul juba eelnevalt töödeldud kuuseriisikad) ja kuumuta veel natuke. Maitsesta soolaga.

Võta nüüd kala ahjust välja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ongi aeg serveerimiseks. Pane lillkapsapüree keset taldrikut, tõsta sellele seene-sibulasegu. Kõige peale veel üks kalarull koos paprikaga ning pudista üle maitserohelisega, nt rohelise sibulaga. Kõrvale serveeri rukkileiba ja värsket salatit. Veinipudel on niikuinii juba lahti tehtud, nii et nüüd pole muud kui seda koos kalaga nautida. Voilaa, 30 minutit ja kiirtoit Ahvenamaa tänaval on valmis :) Kõik täitsa käepärastest ja igapäevastest asjadest.

Mõnusat sõbrapäeva, kallid mekutaja.ee sõbrad!