Lihtsad baklažaani-tomatipirukad

Mul oli suur isu valmistada hästi lihtsaid pirukaid mõnusalt mahlase ja küüslauguse baklažaani-tomatitäidisega. Pirukad said kergelt krõbedad ja minu arust on need ideaalsed ampsukad ka näiteks peolauale. Ühesõnaga hästi universaalsed pirukad, kuhu võib ka erinevaid taimseid täidiseid katsetada. Kuna aasta on taaskord lõpule jõudnud, siis otsustasin ka pisikese isikliku kokkuvõtte teha. Kui sul on huvi seda lugeda, siis keri aga allapoole :)
Valmistamisaeg: ligikaudu tund, sellest 15-20 minutit passiivset.

Kogus: 30 pirukat

Koostis:

Taina jaoks:

150 g täistera nisujahu
270 g nisujahu
½ tl soola
240 ml vett

Täidise jaoks:

3 sl õli
1 keskmine baklažaan (400-500 g)
½ – 1 tl soola
umbes 50 ml vett
2 keskmist tomatit
jahvatatud musta pipart
3 suurt küüslauguküünt

Valmistamine:

Sega jahud soolaga läbi, lisa vesi ja sega veel. Seejärel vormi käega tainast, kuni see on ühtlane ja elastne pall. Kata tainas rätiku või kilega ja lase sel seista seni, kuni täidist valmistad.

Täidise jaoks vala kuumale pannile õli. Lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud baklažaan ja pool soola kogusest. Prae umbes 5-10 minutit, kuni baklažaan on tunduvalt kahanenud. Vahepeal võid natuke vett lisada. Seejärel lisa hakitud tomatid, ülejäänud sool ja vastavalt maitsele musta pipart. Sega ja lase veel 5-10 minutit podiseda. Lõpus lisa peeneks hakitud küüslauguküüned, sega kõik läbi ja võta pann tulelt.

Pane ahi 225 C juurde eelkuumenema. Nüüd asu pirukaid täitma. See käib samamoodi nagu vareenikute valmistamine. Ehk võta väike tainatükk, veereta see käte vahel pallikeseks, rulli pallike väiksemaks pannkoogiks, tõsta “pannkoogi” keskele 1 teelusikatäis täidist ja näpista ääred kinni. Jätka, kuni tainas on otsas. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda pealt õliga ja küpseta, kuni need on krõbedad ja pealt kuldpruunid (umbes 15-20 minutit).