Limoncello
Limoncello on Lõuna-Itaaliast pärit sidruniliköör, mida pakutakse Itaalia restoranides digestiivina, sageli restorani poolt ise tehtuna ja maja kulul (näiteks Kadrioru restoranis). See on hästi särtsakas ja ilus naps, mis kroonib pidulikku õhtusööki ja mida võib kenadesse pudelitesse villituna kingituseks valmistada. Et retsept nõuab vaid sidrunite koort, siis võib ülejäänud sidrunitest kas sidrunikooki valmistada või jääkuubikutena sügavkülmutada.
- 16 sidrunit
- 1,5 l viina
- 1,5 l vett
- 1 kg suhkrut*
1. Koori sidrunid kasutades hästi teravat köögiviljakoorijat. Püüa koorida nii, et koore külge jääks võimalikult vähe säsi. Vajadusel eemalda üleliigne (fileerimis)noaga.
2. Pane sidrunikoor ja viin tihedalt suletavasse purki ja lase seista toatemperatuuril ja pimedas 1 nädal kuni 1 kuu. Seejärel kurna segu läbi tiheda sõela või kohvifiltri. Viska sidrunikoored ära.
3. Pane suhkur ja vesi suurde potti, kuumuta kuni suhkur on täielikult lahustunud. Jahuta toatemperatuurile. Sega viinaga.
4. Villi dekoratiivpudelitesse ning pane sügavkülma. Ideaalne on serveerida limoncellot alles nädal või kaks hiljem. Minimaalselt võiks aga limoncellot sügavkülmas hoida ühe ööpäeva. Serveeri jääkülmalt.
*Mõnes retseptis kasutatakse koguni 1,5 lg suhkrut, kuid siis saab ehk liigagi magus.
Vaata ka: