Lõhe-mozzarella salat härjasilma all

Nagu lubatud, siis iga kuu viimasel nädalal jagan oma lemmikuid soolaseid retsepte. Märtsi soolast nädalat alustaksin oma uue lemmiksalatiga. Teate, paar nädalat tagasi ostsin endale poti basiilikut, unustasin ta kapi nurgale seisma ja lasin tal peaaegu surra, vot selline perenaine ma olengi! Aga selle asemel, et närbunud lehed salatisse panna, meenutasin, kuidas vanavanaema suvilas hapraid taimi kasvatas. Otsisin välja niidi, neli hiina söögipulka, mis sahtlipõhjas tolmu kogusid, tõin garaažist mulda ja hakkasin aga toimetama. Paari päeva pärast võis toetuspulgad eemaldada ja tänaseks vohab mul aknalaual ilus basiilik, mis võtab juba vaat et põõsa mõõdu välja. Veidi hiljem kolis talle naabriks rukola ja nii saigi mu salatite hooaeg stardipaugu. Täna jagan teiega lõhesalatit, mis on tohutult lihtne, värske ja kevadine, kuid maitseb oivaliselt ning täidab ka kõhtu. Suurepärane idee õhtusöögiks! Aga selleks, et lihavõtete nädal liiga soolaseks ei jääks, kostitan teid juba reedel meie pere pasha retseptiga, mis tõepoolest viib keele alla!

Vaja läheb (4-le) :

  • Meelepäraseid salatilehti
  • 4-5 päikesekuivatatud tomatit
  • 150 g mozzarella juustu
  • 150 g soolatud lõhe viile
  • 4 muna
  • Soola
Kaste:
  • 2 spl Hellmann’si majoneesi
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 2 tl valge veini äädikat
  • 1 tl palsamiäädikat
  • Maitse järgi sidrunipipart
1. Kõigepealt valmista kaste, selleks sega omavahel kõik ained ja aseta külmkappi. 
2. Valmista ette salatipõhi. Pane neljale taldrikule salatilehed, sinna peale  hakitud päikese kuivatatud tomatid ning keskele viilutatud mozzarella juust. 
3. Prae õlis lõheviilud kergelt läbi, raputa peale sidrunipipart ning aseta mozzarella juustu peale. Lõhe peale pane ennist valmistatud kaste.
4. Viimasena löö pannile neli muna, raputa peale soola, prae nii kaua, kuni munavalge on hüübinud. Munakollane peaks jääma küllaltki vedelaks. Aseta munad salati peale. Serveeri soojalt.