Lõhepirukas

Soe pirukas on toekas kõhutäis. Kiire ja lihtne argipäevatoit, poole tunniga peaks valmis jõudma küll. Soojendab vihmasel õhtul ja sobib hommikulgi ampsata, kui üle jääb. Tuleb ainult hoolega jälgida, et kala liialt kuivaks ei küpseks. Põhja saab eelküpsetusega juba üsna krõbedaks ja köögiviljad valmivad pannil, seega polegi muud kunsti, kui kala hoolega valvata. Juurde sobib roheline salat ja törts jogurtikastet.
Põhi:
  • 2 dl speltajahu
  • 100 g võid
  • 100 g  riivitud Parmesani
  • 1 munakollane
  • 1 spl külma vett
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • soola
Täidis:
  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 1 väike suvikõrvits(50 g)
  • peotäis spinatilehti
  • pool fenkolimugulat
  • 300 g lõhefileed
  • munavalge
  • 1 spl maisitärklist
  • 50 ml piima
  • sidrunikoort
  • tilli
Pane speltajahu, riivitud Parmesan, munakollane ja kuubikuteks lõigatud või köögikombaini. Lisa sool ja tüümian. Töötle kuni moodustub tainapall, vajadusel lisa vett. Suru tainas lahtikäiva vormi põhjale ja äärtele. Pane  hetkeks külmkappi.
Pane ahi soojenema 200 kraadi peale. Täidise jaoks riivi sibul, fenkol, porgand ja suvikõrvits jämeda riiviga.  Võta põhi külmkapist. Kata tainas küpsetuspaberiga ja aseta sellele raskus. Tõsta ahju ning küpseta 15 minutit.
 Kuumuta pannil tilk õli ja prae sibulaid keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa fenkol ja kuumuta veel. Lisa porgand ja suvikõrvits. Kuumuta kuni köögiviljad on pehmed. Lõpuks lisa spinatilehed.  Sega munavalge, maisitärklis ja piim omavahel. Tõsta pann tulelt ja sega juurde munavalge-piima segu. Tõsta täidis vormi ja lao peale kuubikuteks lõigatud lõhe. Maitsesta kala soola ja pipraga ning küpseta pirukat veel 10 minutit. Võta ahjust ja raputa peale hakitud tilli ning sidrunikoore ribasid.