Maapähkli-köögiviljakarri

Ma ei tea väga palju eestlasi, kes maapähklivõid armastaks. Meie jaoks on see lihtsalt üsna harjumatu ja uus nähtus. Tegelikult on tegemist väga väärt kraamiga, mis sisaldab mehises koguses taimset valku (tervelt 25 g 100 g kohta). Lisaks annab see soolastes ja magusates toitudes lihtsalt võrratu maitse! Proovi näiteks ka neid imelisi maapähkli-porgandibrowniesid ja krõmpsuvat köögiviljasalatit maapähkli-apelsinikastme ning grilltofuga. Minu menüüs on maapähklivõi viimased aastad üsna jõudsalt figureerinud. Kasutan seda eelnimetatud retseptides, lisan smuutidesse ja peale raskemat jooksu söön isukalt maapähklivõi- ja moosisaibi (USA’st tuntud kui PBJ ehk peanut butter jelly sandwich).

See karri aga on ääretult toitev. Vist üks toitvamaid roogi, mida ma viimasel ajal söönud olen. Pole palju vaja, et kõht juba mõnusalt täis oleks. Maapähkel lisab siin kõvasti rammusust ning koos mahlaste köögiviljade ja küüslaugu ning vürtsidega moodustab see ühe suurepärase koosluse. Pealegi valmib see väga lihtsalt ja on taas üks suurepärane moodus, kuidas praegu lokkavat suvikõrvitsat ära kasutada. See karri jääb õrnalt vürtsikas, nii-et kui soovid vürtsikamat, uha aga karripulbrit juurde!

Kuidas selle retseptiga raha säästa: poes müüdav maapähklivõi on tihti väga kallis ja sisaldab üleliigseid aineid. Mina valmistan juba pikka aega maapähklivõid ise. Ostan lihtsalt 150-200 g röstitud ja soolatud maapähkleid ning suristan köögikombaini, saumiksri või kannmiksriga ühtlaseks võiks. Mitte midagi muud pole lisada vaja. Ainult natuke kannatust on tarvis. Sellest kogusest (150 g) saabki umbes 6-7 supilusikatäit võid, mida siin retseptis tarvis läheb. Tavaliselt ostan maapähkleid Konsumist või Maximast, kus 150 g pakk maksab natuke üle poole euro. Valin alati sellise, kus on koostises ainult maapähklid, õli ja sool. Kindlasti peavad olema röstitud ja soolatud maapähklid!

neljale-kuuele

Valmistamisaeg: 20 minutit

Maapähklikaste:

  • 6 sl maapähklivõid
  • 400 ml vett
  • 1 sl sidrunimahla
  • 3 sl sojakastet või tamarit

Köögiviljad:

  • 2 sl õli
  • 1 suurem sibul
  • 400 g suvikõrvitsat
  • 1 tl soola
  • 1 keskmine baklažaan
  • 4 suurt küüslauguküünt
  • 1 sl karripulbrit
  • 1 tl kurkumit
  • 400 g rohelisi herneid (mina kasutasin külmutatud)
Maapähklikastme jaoks blenderda kõik koostisosad ühtlaselt kreemjaks. Selleks kasuta saumiksrit või kannimiksrit.
Aja pannil õli kuumaks. Lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit. Lisa suvikõrvitsakuubikud ja sool. Prae mõni minut, kuni kuubikud on juba rohkem kahanenud. Lisa baklažaanikuubikud, peeneks hakitud küüslauguküüned, karripulber ja kurkum. Sega kõik hoolikalt läbi ja prae, kuni baklažaan on juba pehmem. Kui segu kipub põhja jääma, lisa natuke vett. Nüüd lisa rohelised herned ja maapähklikaste. Sega kõik hoolikalt läbi ja lase veel minut podiseda. Serveeri koos riisi või riisinuudlitega.