Maapirnirisoto kanamaksaga
Maapirni lummuses olen ma juba hea mitu aastat. Alati, kui need mugulad mu vaatevälja satuvad nõksatab minu sees miski ja ma topin koti ahnelt täis. Seega on mul need viljad sügis-talvel pea alati käepärast võtta. Värsket Ruoka & Viinit sirvides ei jõudnudki ma ajakirja lõpuni lapata, asusin kohe askeldama. Lubatud oli elu parimat risotot ja nii ka läks. Sametpehme kergelt pähklise maitsega risoto võitis hetkega mu südame ja hullutas maitsemeeled. Koos kanamaksaga suurepärane duo.
Esmalt valmista maapirnipüree 1 sibul 5 maapirni mugulat 1 spl õli 2 spl võid 3 dl vett Koori maapirnid. Jah see on üsna vaevaline, kuid heast juurviljakoorijast võib abi olla. Haki sibul ja tükelda maapirn. Kuumuta poti põhjas õlis maapirni kuubikuid, kuni need muutuvad kuldpruunideks. Lisa sibul ja või ning kuumuta veel veidi. Vala peale vesi ja keeda umbes 10 minutit kuni maapirnid on pehmed. Surista sauseguriga püreeks. Kuna maapirnipüree talub hästi sügavkülmutamist, võid valmistada korraga topeltkoguse püreed.
Risoto 2 sibulat 3 küüslauguküünt õli 3 dl risotoriisi 1 dl valget veini 6 dl juurviljapuljongit 3 dl maapirnipüreed riivitud parmesaani soola 2 tl sidrunimahla Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta neid poti põhjas kuumas õlis mõned minutid. Lisa risotoriis ja kuumuta veel mõned minutid, kuni riis muutub klaasjaks. Lisa vein ja lase sellel imenduda riisi. Hakka kulbitäis haaval lisama puljongit ja lisa järgmine ikka alles siis, kui eelmine on imendunud. Sega. Lase riisil küpseda umbes 20 minutit, kuni see on pea aegu küps (al dente). Lisa vajadusel vedelikku, risoto peaks olema pigem vedelama kontsistensiga. Lõpuks lisa maapirnipüree, maitsesta vajadusel soolaga ja lisa sidrunimahl. Serveerimisel raputa peale riivitud parmesani. Mina serveerisin risotot kergelt praetud kanamaksaga. Selleks leotasin maksa enne veidi piimas, vajutasin majapidamispaberiga kuivaks ja paneerisin kergelt jahus. Praadisin paar minutit kummaltki poolt võis.