Maasikad ja bruschettad

Maasikahooaeg on veel täies hoos ja väga raske on uskuda neid prognoose, mis väidavad, et selle nädala lõpuks saab maasikate “suur pidu” läbi. Alles eile hommikul käisin suures maasikakasvatuses enda sõrmi punaseks toonimas ja ilmselgelt on sealt saaki veel mõnda aega oodata, niiet muretseda veel ei tasuks :)
Maasikahooaja raugemise märke ei olnud näha ka sel nädalavahetusel toimunud iga-aastasel suurel maasikafestivalil, kus müügi ja meelelahutuse kõrval valiti välja ka Eesti maitsvaim maasikas. Ootuspäraselt jõudis viie finalisti hulka ainult erinevate talude Polkasid ja võitjaks osutus sel aastal Orava talu Polka, mis oli kõigist 15 kandidaadist ka minu absoluutne lemmik. Imestama pani mind festivalil aga see, et välimuselt väga kutsuvad, kaunid ja suured maasikad olid maitstes tihtilugu hoopis vesised või seest tühjaks kasvanud, seega küsige turul müüjate käest julgelt enne ostu sooritamist ka proovimarju, et kodus mitte ebameeldiva üllatuse osaliseks saada. Orava talu sildi juures aga soovitan kindlasti pikem peatus teha ja auväärt Eesti maitsvamaid maasikaid koju kaasa haarata.
Ma see suvi ei ole maasikatest eriti küpsetanud, sest kodumaine mari on tänavu kuidagi eriti maitsev ja kilo-kaks maasikaid päeva jooksul paljalt hävitada ei ole minu jaoks suurem asi probleem, puhas rõõm pigem! Kuumad ilmad pole besee ja vahukoorega ka toimetada lasknud, aga bruschettasid saame teha küll, ja kuidas veel! Minu kaks lemmikut on kitsejuustu-maasika bruschettad, kus iseloomukas kitsejuust, mahe maasikas ja magus mesi loovad järjekordse “match made in heaven” koosluse, mida lihtsalt peab proovima, ja teisena kohupiima-maasika bruschettad, mis on lihtsad ja kodumaised, aga igati väärilised magusad ampsud.

Kitsejuustu-maasika bruschettad

Vaja läheb:
4 viilu ciabattat
50-60g kitsejuustu
4 suurt maasikat
vedelat mett
palsamikreemi
mõned basiilikulehed

Rösti ciabattaviilud kuumas ahjus või grillil krõbedaks.
Kata iga saiaviil kitsejuustuga, laota peale hakitud/viilutatud maasikad ning nirista kõige peale vedelat mett ja palsamikreemi. Viimistle lõpuks hakitud basiilikulehtedega.

Kohupiima-maasika bruschettad

Vaja läheb:
4 viilu ciabattat
150g kohupiima või mascarponet*
mõni tilk vaniljeekstrakti
6-8 maasikat
vedelat mett
värsket münti
*Minule meeldib väga Pajumäe kohupiim, mis on mõnusalt siidine ja mahe, aga sobivad ka muud kreemjamad kohupiimad (mitte vedelad kohupiimakreemid).

Rösti ciabattaviilud kuumas ahjus või grillil krõbedaks.
Sega kohupiimale mõni tilk vaniljeekstrakti ning määri saadud kohupiimakreem röstitud saiaviiludele.
Lao kohupiima peale hakitud maasikad ning vala üle vedela meega.
Viimistle bruschettad värskete mündilehtedega.