Mahlane purukook mustikatega

Alles see oli, kui tundsid rõõmu esimeste rabarberivarte üle peenramaal. Nüüd on aga Pärnus maasikahooaeg läbi (õnneks minu suvilas Tallinna lähedal see alles algas) ning metsas on valminud juba mustikad. Mustikaid on metsas see aasta meeldivalt palju, me korjasime juba tunni ajaga täiesti arvestatava koguse marju. Koju tulles läks traditsioonide kohaselt osa koheselt söögiks, teine osa toormoosi näol pannkookide vahele ning loomulikult rändas ahju ka üks korralik mustikakook. Kui ma enne küpsetamist mõtlesin, millist kooki mustikatega valmistada võiks, siis vägisi kippusid mõtted rändama plaadikookide juurde. Kodune mustikakook, klaas külma piima ning tühi kõht – mis võiks olla veel täiuslikum kooslus?

Pean tunnistama, et selle koogi võlu peitub tema mahlakuses. Nagu üks sööja kooki süües kommenteeris – justkui purukook, aga nii mahlane! Hea tuli ta tõesti, kuid soovitan koogi söömise kallale asuda siis, kui see juba jahtunud – nii on maitsed ilusti ühtlustunud. Võib-olla on see minu viga, aga mulle üldjuhul meeldib, kui koogid on juba jahtunud.

Koogipuru:

  • 3 dl jahu
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 150 g võid

Täidis:

  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 3 sl jahu (kuhjaga)
  • 150 g hapukoort
  • 150 g mustikaid

 

Koogipuru valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ning näpi kõik purutaoliseks massiks. Määri vorm (20x28cm oli minul) võiga ning puista umbes pool segust (või veidi rohkem) vormi.

Täidise valmistamiseks vahusta munad. Sega kokku suhkur ja jahu ning lisa need munade vahustamist jätkates kaussi. Lisa vahustades juurde ka hapukoor. Seejärel sega lusikaga sisse mustikad. Vala täidis vormi ning puista peale ülejäänud koogipuru. Küpseta 180 kraadi juures u 40 minutit.

Soovitused:

  • Seda kooki saad ideaalselt valmistada ka Kreeka jogurti või maitsestamata jogurtiga (juhul kui tahad pisut vähem rammusamat kooki).