Mandli-apelsinikook oliiviõliga

Hästi mõnusalt niiske ja mahlane, aga üldsegi mitte raske olemisega kook, mis valmib tavapärasest veidi erineval moel. Alustades sellest, et koogiteoks tuleb esmalt keema panna terve apelsin, lõpetades sellega, et teraviljajahu ega piimatooteid selles koogis üldse pole. Nii et sobib suurepäraselt kõigile neile, kes väldivad gluteeni ja laktoosi-kaseiini. Aga maitse on lihtsalt suurepärane! Taolise valmistusviisiga koogi retsept pole muidugi mingi maailmaavastamine – Nigella retseptivaramust sai juba mõni aasta tagasi alguse tsitrusepüree ja mandlijahuga kookide võidukäik. Tema kook oli vist küll tehtud mandariinidest ja peenest mandlijahust, kui ma õieti mäletan.

Minu koogi algidee on pärit Alice Hart’i raamatust “The New Vegetarian”. Tegin koguste osas (suhkrut vähemaks, mandleid rohkem jm pisisasjad) muudatusi, aga apelsin-mandlid-oliiviõli koogikooslus on jah sellest raamatust pärit. Hõrk maius saab värske tsitrusemeki apelsinist ja tekstuuri ise jahvatatud mandlitest. Oliiviõli annab omalt poolt maitsesse kerge rohuse ja ülimõnusa nüansi. Täitse imeline, kuidas nii vähestest koostisosadest saab nõnda maitserikka ja põneva koogi!

Iseenesest on selle koogi valmistamine lihtne. Oleks aga hea, kui abiks on võtta mõned tublid kodumasinad. Sest:
1. keedetud apelsin on vaja püreestada,
2. mandlid jahvatada ja
3. õli-munad suhkur kohevaks kreemiks vahustada.
Püreestamis – ja vahustamisabilised on ilmselt paljudes köökides olemas, mandlite-pähklite jahvatamisega hakkama saavaid aparaate vast vähem. Mina purustan mandleid väikeses teradega purustajas, mis oli kaasas Kitchen Aidi saumikseriga. Hakkama saab ka kohviveskiga. Eks selliseid teradega purustajaid on ka köögikombainide osana ja ka muul moel. Lihtsalt noaga hakkimisest siin head nahka ei tule, sest mandlitest peaks saama üsna peenikese puru. Kui mandleid millegagi jahvatada pole, siis ma soovitan pigem kasutada valmis mandlijahu, saab ka väga hea tulemuse! Ehkki mulle meeldivad just ise jahvatatud mandlid siin koogis enam, sest nad annavad nii mõnusa krõmpsu tekstuuri. On ilmselge, et mandlid peavad olema kvaliteetsed ja värsked. Seebergeri mandlite-pähklite puhul see alati nii ongi. Ka apelsini ei ole tarvis püreestada täiesti ühtlaseks, mõned väiksemad tükikesed on igati head hamba all.

Mandli-apelsinikook oliiviõliga
Aeg kokku
1 hr
Kogus: 12 lõiku
Koostisosad
1 apelsin (u 300 grammine, võimalusel seemneteta)
200 g terveid mandleid
1 dl oliiviõli
4 muna (M)
150 g suhkrut
1 tl soodat
veidi rosmariini

Tegevuskäik
Pese apelsin kuuma veega hoolsalt puhtaks. Tõsta tervena potti, kata veega ja keeda pool tundi. Tõsta veest välja ja lase veidi jahtuda. Eemalda tume otsake, kui see veel küljes on. Lõika apelsin neljaks ja kui leiad seemneid, võta välja ja viska ära. Püreesta apelsinitükid (jah, koos koorega) ja jäta püree ootele.
Jahvata mandlid teradega köögikombainis peeneks puruks (noaga hakkimisest kindlasti ei piisa, puru peab olema palju peenem, umbes nagu suhkruterakesed või veelgi peenem) ja jäta seegi ootele.
Tõsta õli, munad ja suhkur kaussi ja mikserda võimalikult kohevaks kreemiks, selleks kulub u 5 minutit täisvõimsusel vahustamist. Sega kreemi hulka apelsinipüree, purustatud mandlid ja sooda. sega hoolsalt ühtlaseks taignaks. Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad kergelt rasvainega. Vala taigen vormi. Küpseta 180 kraadi juures u 50 minutit. Proovi küpsust puutikuga. Kui see tuleb koogist puhtalt välja, ongi valmis! Kui kook kipub küpsemise ajal pealt liiga tumedaks minema, siis fooliumimütsike aitab alati!:) Katan tavaliselt umbes poole küpsetamisaja pealt.
Kook kerkib ahjus sufleelaadselt kohevaks, ent välja võttes ja jahtudes suurem kohevus taandub. See on ok, nii peabki olema. Lase koogil enne lahtilõikamist täielikult jahtuda. Sõelu enne söömist koogile tuhksuhkrut ja puista peale mõned rosmariinilehekesed.