Mangokattega kohupiimakook


See kook sobib ideaalselt lähenevateks pühadeks inimestele, kes paša fännide hulka ei kuulu v lihtsalt pašat teha ei viitsi. Kuigi mulle endale paša (nagu enamik kohupiimast valmistatud magustoite) väga meeldib, ei olegi ma ise veel otsustanud, kas paša-tegu tuleb ka sellel aastal v piirdun seekord jõhvikasõira (retsept tulekul) ja kohupiimakoogiga:)

Mangokattega kohupiimakook on kevadiselt kerge, sest ei sisalda ei toorjuustu ega vahukoort, ning ei ole liiga magus. Kuigi ma olen rasvata piimatoodete osas väga skeptiline, siis selle koogi puhul pean tunnistama, et vabalt võib kasutada ka hästi lahjat kohupiima. Ostan tavaliselt poest 5%-lise rasvasisaldusega kohupiima, aga seekord olid juhtunud külmkappi 0,5 %lised kohupiimad. Kook tuli aga lahjast kohupiimast hoolimata kreemine ja suussulav, niiet ma ei ole üldse kindel, kas ma edaspidi ikka ostan seda rasvasemat varianti v mitte (vähemalt selle koogi puhul jään kindlalt 0,5%-lise juurde):)

Põhja sees kasutasin röstitud metspähkleid, mis ideaalselt kaeraküpsiste juurde sobivad. Võid need vabalt ka ära jätta, aga kui pähkleid kasutad, siis soovitan korraga röstida ja koorida terve plaaditäie pähkleid ja hoida neid purgis, et alati, kui vaja, hea võtta oleks:) Sobivad igasugustesse küpsistesse ja kookidesse, aga nt ka pestosse lisamiseks.

Digestive küpsiste asemel võid muidugi kasutada ka muid küpsiseid, aga kui sa just Kaera Antsu kaeraküpsiseid ei vali, siis suurenda koogile põhja valmistamisel kindlasti või kogust (u 70-80 g on paras), sest enamik muid küpsiseid (nt Selga v Kalevi omad) on oluliselt vähem rasvased.



Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
50 g röstitud sarapuupähkleid (soovi korral)
1 kuhjaga spl fariinsuhkrut
50 g võid

Pähklid laota ahjuplaadile ja rösti neid 150 kraadi juures u 10 minutit. Eemalda koor (nt pane pähklid köögiräti sisse ja hõõru).

Pane küpised, suhkur, pähklid ja kuubikuteks hakitud või köögikombaini ning töötle ühtlaseks. Suru saadud segu ettevalmistatud (st et põhjas paber, ääred võiga määritud) 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi ja hoia vormi täidise kokkusegamise ajal külmkapis.
Täidis:
400 g kohupiima
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
100 g hapukoort + 100 g hapukoort koogile pärast küpsetamist
5 spl vedelat mett, vahtra- v suhkruroosiirupit
1 tl vaniljeekstrakti v 0,5 tl mandliekstrakti (soovi korral)
4 suurt muna
Sega täidise ained ühtlaseks ja pane segu koogipõhjale. Küpseta ahjus 160 kraadi juures u 50-55 minutit. Lase koogil u veerand tundi jahtuda ja määri siis 100 g hapukoort ühtlaselt koogile, et see kuivaks ei muutks. Enne katte valmistamist lase koogil täiesti maha jahtuda.
Kate:
450 g mangopüreed (mina kasutasin East End’i oma)
2 suurt v 4 väikest želatiinilehte

Lase želatiinilehtedel u 5 minutit külmas vees paisuda, seejärel pigista kuivaks ja kuumuta neid vähese veega potis, kuni lahustuvad. Vala mangopüree pidevalt segades sulanud želatiini hulka ja pane segu koogile. Lase kattel külmkapis paar-kolm tundi taheneda.