Meeporgandid sidruni ja tüümianiga

meeporgandid/honey-glazed carrots
 Krõmpsud porgandid magusa mee, särtsaka sidruni ja maitset täis tüümianiga teevad selliste õnnetutega imet! Ja need, kellel porgandite vastu niigi midagi pole, teeb see toit lihtsalt rõõmsaks.
porgandid/carrots

  • 900 g porgandeid, ühe- või mitmevärvilisi (jaa, pildil on ka üks pastinaak!)
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 sl võid
  • 3 dl vett
  • 1,5 + 1 sl vedelat mett
  • poole sidruni mahl ja riivitud koor
  • tüümiani
  • meresoola+meresoolahelbeid

Kõigepealt puhasta ja tükelda porgandid. Küüslauguküüs tuleb koorida ja hästi õhukesteks viilakateks viilutada.
Kuumuta pannil oliiviõli ja või. Vala porganditükid ja küüslauk pannile ja prae aeg-ajalt segades umbes 7 minutit, kuni juurviljad hakkavad kuldset värvi saama.
Vala pannile vesi. Lisa mesi, sidrunimahl (koor läheb lõpus), meresoola ja tüümian. Kuna ma ei viitsi tüümianilt neid lehekesi ükshaaval nii palju nokkida, teen nii, et paarilt oksalt nopin lehed (nii supilusika jagu) ja paar-kolm oksakest lisan tervelt. Terved oksad annavad ka ilusasti maitset ja enne toidu taldrikule tõstmist saab nad toidu seest välja võtta. Või ka mitte, kuidas soov on.
Nüüd tuleb porgandeid kaane all vaikselt hautada seni, kuni nad on krõmpsküpsed. Aega kulub selleks olenevalt porganditest ja tükkide suurusest 5-7 minutit.
Nüüd võta kaas pannilt ja lase vulinal keema. Keeda seni, kuni peaaegu kogu vedelik on aurustunud. Põhja peale võiks veidi, aga tõesti väga vähe, 1-1,5 supilusikatäit kastmeks jääda.
Lisa lõpuks porganditele veel 1 supilusikatäis mett ja riivitud sidrunikoor. Sega kuumal pannil läbi, nii et kõik porgandid oleksid justkui glasuuritud.
Serveerimisel raputa igale taldrikutäiele veel veidi meresoolahelbeid.
See toit on nii hea ja maitseid täis, et sobib suurepäraselt omaette söögikorraks ja minul ta sageli just niimoodi lähebki. Klaas riislingit teeb asja ainult paremaks.
Täpselt sama hästi sobivad need porgandid lisandiks mõnele mahedamaitselisele lihale, näiteks kana- või seafilee kõrvale. Ka neid kahte viimast on võimalik väga maitsvateks tuunida, muide. Aga sellest mõni teine kord.
Elagu kõigi maade porgandisõbrad!