Metssealiha kooreses kastmes seente ja pohladega

metssealiha kooreses kukeseene-pohlakastmes/wild boar with creamy chanterelle and lingonberry sauce
Pime ja külm on. Megakiire ka. Aga olen otsustanud nii nagu igal, nii ka sel aastal igasuguse jõuluralli ja paanilise tormlemise endast võimalikult kaugel hoida. Ehkki kaubanduslik ersatsmaailm annab oma parima, et sind, kes on tüdinenud pähekulunud tüütutest jõululaulukestest ja juba ette väsinud kõikjal plinkivatest värvilistest tuledest, autoga sõites ummikutes istumistest ja jalgsi kõndides soolaseguses lumepudrus sumpimisest jäägitult endale võita, tasuks korraks istuda, sulgeda silmad ja mõelda end talvisesse metsa.
Täielik rahu. Lumivalge vaikus. Vaikus, vaikus, vaikus… Lihtsalt talv. Ilus ja puhas.
Metssiga, seened ja pohlad on selle roa kuldne kolmik, mis kooreses kastmes saavad üheks vägagi komfortseks ja turvalise maitsega talvetoiduks.
Tuttavat jahimeest mul paraku pole, aga õnneks saab poest ka nii jahutatud kui külmutatud ulukiliha. Minu värske metssea kaelakarbonaad oli pärit Sadama turult. Samahästi võib kasutada ka metssea nn. praetükki. Seentega on nii, et vabalt võib käiku lasta need, mis parasjagu käepärast. Mul on sügavkülmikusse ladustatud külmutatud kukeseened ja nii need potti läksidki.

  • 1 kg metssealiha
  • 2 sl võid+veel kukeseente praadimiseks
  • 2 sl õli
  • 4 sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 2 rosmariinioksa
  • 2 sl brändit
  • 1 dl vett
  • paar peotäit kukeseeni (hooajal värskeid, praegu külmutatud või purgistatud)
  • peotäis (külmutatud) pohli
  • 400 ml 35%list koort
  • kastme paksendamiseks 1,5 sl nisujahu
  • soola, musta pipart
  • värsket tilli
Kuumuta haudepoti põhjas rasvaine. Malmpott on siin üsna asendamatu. Lõika liha 1,5 cm paksusteks viiludeks. Särista mõlemalt küljelt pruuniks. Maitsesta soola ja musta pipraga. Lisa potti brändi, kuivatatud tüümian ja rosmariinioksad. Koori sibul ja küüslauguküüned. Viiluta sibul ja tõsta lihale, terved küüslauguküüned pista lihatükkide vahele. Lisa vesi. Hauta vaiksel kuumusel 2 tundi.
Prae eraldi pannil võis kukeseened ja lisa lihale. Vala peale koor. Lase uuesti keema.
Tõsta potist eraldi väiksesse kaussi paari detsiliitri jagu kuuma kastet, puista sinna nisujahu ja sega vispliga väga hoolsalt segamini. Vala tagasi potti. Hauta veel pool tundi. Lõpuks lisa kuuma hautisesse peotäis pohli ja hakitud till. Kata kaanega ja lase tõmmata veel umbes 10 minutit. Selle ajaga pohlad pehmenevad ja tilli maitse imendub kastmesse.
Kõrvale passib hästi kartulipuder.