Moussaka lasanje karulaugupestoga
Kuidas aru saada, et sinu lapsest saab tulevikus toidublogija? Siis, kui ta alla kümneaastasena küsib oma tädi käest, kuidas karulauku toidus kasutada. Minu tädi elab Tallinnas ja karulauk on seal alati rohkem käepärasem olnud. Lõuna-Eesti tüdrukuna tundusid minu tädi jutud karulaugust nii eksootilisena.
Valmistamisaeg: 15 – 20 minutit aktiivset, 1 tund ootamist.
Kogus: 6 – 8 inimesele (32 x 24 cm ahjuvorm)
Koostis:
Karulaugupesto:
2 suurt peotäit karulauku (60 g)
120 ml (külmpressitud) oliiviõli
(2 sl pärmihelbeid ehk maitsepärmi)
¼ – ¾ tl soola
näpuotsaga purustatud musta pipart
50 g india pähkleid või päevalilleseemneid
Tomatikaste:
1 l tomatimahla (soolaga)
¼ tl soola
½ tl purustatud musta pipart
5 tl (rafineerimata suhkrut)
Lasanje täidis:
1 suur baklažaan (450 g) + natuke soola
400 g külmutatud ja sulatatud rohelisi aedube
½ tl soola
umbes 25 lasanjeplaati
+ üks kogus kartuli ja porgandi juustu
Valmistamine:
Kõigepealt pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Valmista pesto. Selleks blenderda kõik pesto koostisained. Mina kasutasin kannmikserit ja töötamise ajal natuke kallutasin ja liigutasin seda, et kõik purustatud saaks. Vajadusel lisa õli. Pesto saad valmistada ka saumikseriga. Siis jääb tulemus sutsu teralisem, aga ikka väga hea! Jäta pesto praegu kõrvale.
Tomatikastme jaoks seda kõik koostisosad ja keeda segu paar minutit.
Samal ajal lõika baklažaan õhukesteks viiludeks ja määri viilud natukese soolaga. Sega ka rohelised oad soolaga läbi (mina lisasin soola sinna samma oapakendisse). Nüüd määri keskmine sügavam ahjuvorm õliga. Vala vormi põhja natuke tomatikastet ja lisa esimene kiht lasanjeplaate. Vajadusel murra mõnda plaati, et need ilusasti vormi mahuks. Lisa veel natuke tomatikastet. Lisa üks kiht baklažaaniviile ja kolmandik aedubadest. Lisa järgmine kiht lasanjeplaate ja tomatikastet. Jätka samade kihtide tegemist. Kindlasti jäta paras ports tomatikastet ka kõige viimasele kihile. Ning keskmisele kihile lisa ka pool pestokogusest. Kõige viimane kiht peaks sul olema lasanjeplaadid ja kogu ülejäänud tomatikaste. Et kõik plaadid ilusasti kastme alla saaks, võid lasanjeplaate vajadusel alla poole pressida.
Kõigepealt küpseta lasanjet 35 – 40 minutit. Samal ajal valmista kartuli ja porgandi juust. Kui juust on valmist, võta lasanje korraks ahjust välja ja määri juust ühtlaselt lasanje peale. Kuna juustukastet saab suur kogus, siis on võimalik, et seda jääb ka natuke alles. Sellisel juhul kasuta see ära näiteks mõne pasta või pitsa peal või dipikastmeks. Eriti hea oli selle sisse ka lasanjeampse kasta :)
Pane lasanje tagasi ahju ja keera kuumus 180 kraadi peale. Küpseta veel 15 minutit või kuni lasanje on kahvliga katsudes pehme. Valmis lasanjele määri ülejäänud karulaugupesto. Lase toidul umbes 5 minutit enne lahtilõikamist jahtuda.