"Muhha kana" ehk sibulakana

/Prindi retsept/
See uskumatult lihtne, ent suurepäraselt toimiv marinaadi retsept jõudis minuni tänu ühele egiptuse härrasmehele, Muhhale, kes köögis igati õige mees pidi olema :) Muhha on selline lahke onu, kellega me isiklikult kohtunud ei olegi, aga ometi on ta Egiptuses turgusid pahupidi pööranud, et kokku kraapida toiduaineid, mida ma läbi meie ühiste tuttavate koju tellinud olen. Ja mitte, et sellest veel vähe oleks, lahke on ta ka oma retseptide jagamisega. Kui ma tema imeheast ja mahlasest kanast kuulsin, siis piisas ainult retsepti küsimisest ja olemas ta oligi.
Muhha pidi köögis kusjuures ainult kolme maitseainet kasutama: soola, pipart ja vürtsköömneid, aga ta pidi neid nii õigetes kogustes ja suhetes (näpuotstes mõõdetakse seal) manustama, et enamat ei pidavatki taga igatsema. Meie kaks läheksime köögis vist väga kiiresti raksu.
Muidugi kasutab tema selle retsepti jaoks tervet kana, mille ta ise ära tükeldab, aga meil siin on võimalus poelettidelt valida just enesele sobivad tükid ja seda ilma suurema vaevata. Parim variant oleks kasutada kondita kanakintse (kindlasti nahaga), aga kui ma vahel mitu päeva maasektorist välja ei saa, siis tuleb leppida sellega, mis kohalik kaubandus pakub – ühesõnaga kanakoivad ajavad ka asja suurepäraselt ära, lihtsalt küpsetamisega peab veidi hoolsam olema.
Ma ei saa ka mainimata jätta, et Muhhal ei ole kodus sellist leiutist nagu köögikombain – temal on riiv ja uhmer :) Minu silmad sellist sibulaga jantimist üle ei elaks ja selles valguses hakkasin oma köögividinaid veel rohkem hindama.

Vaja läheb:
1 kg nahaga kanatükke (kas terve kana tükeldatuna, kanakintsud või -koivad)
4 keskmise suurusega sibulat
5-6 küünt küüslauku
soola
purustatud musta pipart
vürtsköömneid

Koori sibulad ja küüslauk ning püreesta saumikseri või köögikombaini abil ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa 1 spl vett, et mass ühtlaselt pudruseks saada.

Lisa sibula-küüslaugupüreele soola (umbes 1-1,5 tl), purustatud musta pipart (umbes 0,5 tl) ja vürtsköömneid (3/4-1 tl) ja sega hoolega läbi.

 Maitse, püree peab olema keskmisest soolasem ja tuntavalt vürtsikas. Vajadusel lisa veel soola, pipart või vürtsköömneid.

Tõsta kanatükid marinaadi ning sega hoolega, et kõik ühtlaselt kaetud oleks. Jäta 3-4-ks tunniks maitsestuma.

Tõsta tükid marinaadist välja ning grilli mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt läbi.

Serveeri kohe värske salatiga.