Murakamaas ja murakakompott
http://davahtaresidence.blogspot.com/2013/07/murakamoosist.html
kui ma mõni aeg tagasi kusagilt lugesin, et “see, kes sel suvel murakale ei lähe, ja moosi ei tee, on selles ise süüdi”, siis suhtusin ma sellesse samasuguse kerge jaheda õlakehitusega, kui hr Hannes Tamjärve kunagisse väitesse, et “kui kõvasti tööd teha, siis koguneb esimene miljon täiesti märkamatult”. aga hr abikaasa tegi natuke teaduslikku analüüsi, ja murakal me olimegi. nimetagem seda siis algaja õnneks. juurde tuli ka teadmine, et murakaid korjatakse punasest-oranzhist peast & siis nad järelküpsevad kodus edasi & et pole nad toorest peast nii magusad midagi, päris hapud on;) sai tehtud moosi ja prooviks kompotti kah. oligi hea muraka-aasta. esimese korra puhul vaatasin retsepte Namist:
- 1 kg murakaid
- 400 – 500 g suhkrut
Laota puhastatud marjad suhkruga kihiti potti ning lase paar tundi kuni järgmise päevani jahedas seista. lisa törts vett (vähemalt sel aastal, sest murakad olid suht kribalad) ja keeda moosiks. pane eelnevalt steriliseeritud purkidesse.
- 1 kg murakaid (umbes 1.5-1.75 liitrit marju)
- 3 dl vett
- 100 – 150 g suhkrut
Puhasta murakad ning pane toorelt steriliseeritud purki või pudelisse. Raputa nõu vahete-vahel, et rohkem marju nõusse mahuks. Keeda siirup. Selleks kuumuta potis vesi keemiseni, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 3 minutit. Riisu vaht ning vala suhkrulahus kuumalt murakatele.
mul oli marju pisut vähem, selle võrra vähendasin pisut ka siirupi mahtu, aga mitte väga.
mul oli marju pisut vähem, selle võrra vähendasin pisut ka siirupi mahtu, aga mitte väga.