Mustika-beseekook

mustika-beseekook

Oiiii, see kook on maitsev! Varasemast on juba tegelikult blogis sarnane suvise mustikaaja küpsetis: hästi mustikane pirukas. Tegelikult võtsingi sellesama aastatepikkuse lemmiku käesoleva retsepti aluseks. Ja kasnäe, tuleb välja, et väga head asja saab veelgi paremaks tuunida: lisatud besee teeb koogi lausa vastupandamatult hõrguks! Sellest annab tunnistust ka iga kord hämmastava kiirusega tühjenev pirukavorm.
Olen seda kooki mitu korda teinud ja huvitav, mustikad satuvad alati olema erineva mahlasusega ja selle tulemusel on ka täidis kord vedelam, kord tahkem. Aga isegi kui täidis jääb üsna pehmeke ja vormi põhja nõrguvad marjamahlad, ei näe ma selles mingit probleemi – tegu ongi ju ometigi marjadest pakatava pirukaga, mis peabki olema värske ja mahlane! Enne söömist lase koogil täielikult jahtuda. Täidise paremaks tahkumiseks võid kooki hoida mõned tunnid enne söömist külmkapis.
Soovitan kindlasti täidises kasutada maitseandjatena sidrunit ja kaneeli. Nad annavad maitsele palju juurde, jäädes ise delikaatselt tagaplaanile.

Kui peaks juhtuma, et teed kooki külmutatud mustikatest, sulata nad enne ja nõruta tekkinud vedelik ära. Ja kui nüüd keegi mõtleb, mis pagana pärast peaks praegu kooki külmutatud marjadest tegema, siis mnjah, piinlik küll tunnistada, aga mul tuleb seda ka aasta kõige marjasemal hooajal ette – eelmise aasta marjade hävitamisega läheb ju kiireks, kui uued on tarvis sügavkülma ära mahutada! :) Lihtsa enda rahustuseks ja õigustamiseks saan õnneks öelda, et siin postituses pildile püütud koogid on tehtud värsketest just nopitud mustikatest.

Mustika-beseekook

Põhi:
100 g võid
180 g (3 dl) jahu
1 sl suhkrut
noaotsaga soola
2 sl külma vett

Täidis:
400 g mustikaid
100 g suhkrut
1,5 sl kartulitärklist
1 sl sidrunimahla
1 sl riivitud sidrunikoort
1 tl kaneeli

Kate:
3 munavalget
150 g suhkrut

Põhja jaoks mudi sõrmede vahel külmast kõvast võist, jahust, suhkrust ja soolast puru. Lisa külm vesi ja sega kokku tainaks. Vajuta tainas lamedaks latakaks, keera toidukilesse ja pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Vajuta seejärel tainas võitatud pirukavormi põhja ja külgedele. Minu pirukavorm on 26 cm läbimõõduga.
Täidiseks sega mustikad suhkru, tärklise ja maitseainetega. Vala mustikatäidis põhjale:

Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Määri või pritsi besee täidise peale. Besee võib veidi mustikakihiga seguneda, nii saab ta kenad värvitriibud:

Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helekuldne. Lase koogil täielikult jahtuda. Võid mustikatäidise paremaks tahenemiseks koogi tõsta mõneks tunniks külmkappi. Lõika märja noaga tükkideks, nii ei jää besee noa külge.

Esimese fotoga võrreldes vähesema dekooriga ja mitte nii sätitud klõpsud, ent kook ise maitses täpselt sama imeliselt:

Mõnusat maiustamist!