Mustsõstra toorjuustukook

Oi-oi-oi kui kiire on olnud viimastel nädalatel. Üks pidev kokkamine ja ringi sõitmine mööda erinevaid üritusi, aga mulle meeldib see, kohe väga-väga meeldib selline hoogne, ilma hingetõmmeteta, tegutsemine. Nii võiks terve aasta jutti lasta, kui vaid energiat ja tahet jätkuks. Tänasel pilvisel päeval pole mul aga mitte midagi plaanis, peale uute retseptide välja mõtlemise ning üksikute magustoitude meisterdamise…Kui silme ees on igal nädalavahetusel pokaalid 500 magustoiduga, siis on täna lausa lust ja lillepidu täita vaid 3 pokaali pere tarvis.
Selle mustsõstrakoogi valmistasin juba esimestest sõstardest, mis vanaema koduaiast said kausikesse nopitud. Millegipärast on koguaeg midagi uut peale tulnud ning see retsept nimekirja lõppu vajunud. Täna leidsin selle taas ülesse. Mustsõstar koogi sees- seda leidub millegipärast väga harva ja ma pole aru saanud, milles asi on. Üldse on nende sõstardega kummalised lood, kuigi enamiku aiad lokkavad sõstrapõõsastest, aga poodidesse ja kohvikutesse jõuab kodune mari koogi peale harva. Seda näitab ka minu hiljutine kogemus koogileti taga. Kui kamavahul on peal sõstrad, siis leidub väheseid, kes kohe esimesena selle magustoidu haaraks, aga kui peale panna maasikas, siis rabavad kõik just maasikaga magustoitu. Olgugi, et valge šokolaadi kamavahtu täiustab perfektselt hapukas sõstar…
See kook on mõnusalt mahe ja mustsõstrane, valmib hoogsalt ja valutult, kuid
maitseb see-eest suviselt suurepäraselt!

Vaja läheb (24-26 cm läbimõõduga kook või 12 väikest koogikest):
  • 200 g täisteraküpsiseid
  • 90 g võid
  • 1 spl fariinisuhkrut
  • 3 spl mandlilaaste
  • 3 spl maisihelbeid
Täidis:
  • 4 dl vahukoort
  • 400 g toorjuustu
  • 6 spl mustsõstramoosi
  • 8 želatiinilehte
Kate:
  • 4 dl mustsõstraid
  • 2 dl želeesuhkrut
1. Purusta küpsised. Sulata või koos fariinisuhkruga. Sega või hulka küpsisepuru, mandlilaastud ja maisihelbed.
2. Suru saadud mass, kas 24-26 cm läbimõõduga koogivormi põhja või muude väikeste vormide põhja. Aseta 15 minutiks külmkappi.
3. Pane želatiinilehed külma vette paisuma.
4. Vahusta koor, sega hulka toorjuust ja mustsõstramoos.
5. Pigista lehtedest vesi välja ning sulata želatiinilehed vesivannil. Sega 1 spl täidist želatiini hulka, seejärel vala segu kaussi tagasi. Sega ühtlaselt läbi.
6. Vala täidis küpsisepõhjale ning lase vähemalt 5 h külmkapis taheneda.
7. Püreesta saumikseriga sõstrad. Kuumuta saadud püreed ning sega hulka želeesuhkur. Lase suhkrul täielikult ära sulada. Kata kook sõstraželeega ning lase koogil veel paar tundi külmikus seista!
8. Kaunista pealt suurte põldmarjadega!