Nuudlivokk krevettidega, kõigi lemmik

nuudliroog krevettidega

On tõesti lemmik. Kellele siis ei meeldiks kausitäis Tai-hõngulist, parajalt teravat ja soolakas-hapukat nuudlirooga. Krevetid saavad meie peres õnneks peaaegu sajaprotsendilise üksmeelse heakskiidu osaliseks. Vaid üks laps nokib nad välja, aga ta pole mereandidest kunagi vaimustatud olnud. Pealegi, mis saab meil, ülejäänuil, olla paari lisakreveti vastu.
Paarikümne minutiga valmiv toit (jah, tõesti, alates hakkimisest kuni valmis pannitäieni ei saa küll kuidagimoodi rohkem aega kuluda) sobib suurepäraselt kiirelt valmivaks õhtusöögiks. Kui vokki peaks üle jääma, siis ka külmalt maitseb ta suurepäraselt – karbi sees kaasavõetult saab sellest maitsev tööpäeva lõuna aasiapärase nuudlisalati näol. Siinkohal pean märkima, et tegelikult sõna “aasiapärane” kasutamine toidu puhul tavaliselt ei meeldi mulle. Mida arvata sellest, kui mõne teise maailmajao esindajad nimetaksid nii Viini šnitslit, verivorste pohlamoosiga, Coq au vini kui panna cottat euroopapärasteks? Ehkki üks Austriast, teine Eestist, kolmas Prantsusmaalt, neljas Itaaliast. Meil aga pannakse sageli nii Hiina, Tai, Jaapani, Korea, Indoneesia jne köögid kõik ühte patta, vahet tegemata. Aasiapärane, mnjah. Aga alati ei ole tarvis juuksekarva lõhki ajada. See nuudlivokk on tänu Sriracha kastmele (taipärane tšilli-küüslaugukaste), Tai kalakastmele ja laimile küll peamiselt Tai tegu ja nägu, aga ilmselt mitte autentne. Pildil on pealegi pulgad, mida Tais söömiseks üldse ei kasutata ja kauss on hoopistükkis Hiina stiilis. Segadust kui palju. Aga ilmselt ei ole ühe koduse õhtusöögi puhul tarvis nööri mööda käia, eriti, kui tegu on nii maitsva ja lihtsalt valmiva toiduga nagu üks nuudlivokike.
Kõik koostisained on kergesti leitavad igast supermarketist. Neile, kellele suured poed kaugeks jäävad, on hea võimalus eksootilisemaid kastmeid, millega saab hetkega oma toidule põneva ja oi-kui-hea nüansi anda, osta veebipoest. Näiteks Maitsemaailm või Umami.  Kord juba hangitud pudelid-purgid peavad külmkapis kaua vastu ja neid jagub pikemaks ajaks.Veel mõned märkmed:

  • Pildil olevas toidus on paksoi asemel hoopis Little Gem salat. Need pisikesed salatipead, teate ju küll. Väga hästi sobis.
  • Puljongi tegin kuumast veest ja kanafondist
  • Kasutasin kooritud, keedetud ja külmutatud tiigerkrevetisabasid. Neid enne pannile panekut ilmtingimata tarvis sulatada. Olen proovinud seda vokki nii ja naa (st sulatatud ja sulatamata krevettidega), ausalt öeldes ei ole lõpptulemuses mingit erilist vahet, ei krevettide struktuuris ega maitses.
Nuudlivokk krevettidega
jagub kolmele-neljale
100 g klaasnuudleid ehk mungoanuudleid
1 tl pruuni suhkrut
2 sl kalakastet
2 sl laimimahla
1 suur küüslauguküüs
u 3 cm pikkune jupp ingverit
150 g paksoid, hiina kapsast, spinatit või muud rohelist lehtköögivilja
3 sl õli (päevalille-, maapähkli- või rapsiõli)
1,5 dl kanapuljongit
1 sl sojakastet
1 sl Sriracha kastet (tšilli-küüslaugukaste)
200 g tiigerkrevetisabasid (u 20 tk)
rohelist sibulat
1. Vala nuudlitele keev vesi, nii et nad on üleni kaetud. Lase 2-3 minutit seista, kuni nuudlid on pehmenenud. Nõruta ja loputa külma veega. Jäta ootele.
2. Sega väikeses kausis omavahel suhkur, kalakaste ja laimimahl. Jäta seegi ootele. Vajad nii seda kastet kui nuudleid kõige lõpus, ehk siis umbes 10 minuti pärast.
3. Koori küüslauk ja ingver, haki peeneks. Lõika rohelised lehed (paksoi vms) suuremateks tükkideks. Minipaksoid või Little Gem salatit kasutades võid lehed terveks jätta, eralda nad lihtsalt pea küljest.
4. Nüüd on kõik ettevalmistused tehtud ja võid asuda vokkima. Aseta vokkpann tulele, kuumuta selles õli. Viska pannile küüslauk, ingver ja rohelised lehed. Voki segades 1 minut. Vala pannile kanapuljong, lisa ka sojakaste ja Sriracha kaste. Sega kõik läbi ja lase keema tõusta.
5. Lisa krevetid. Külmutatud krevette ei ole selle toidu jaoks tarvis eelnevalt sulatada. Lase neil seni keeda, kuni sulanud. Kui kasutad tooreid krevette, keeda seni, kuni hall värvus on asendunud roosakaga. Kohe kui krevetid küpsed, lisa vokkpannile nuudlid ja enne kokkusegatud maitseandja suhkrust, kalakastmest ja laimimahlast. Sega kiiresti kuumutades ja samal ajal kahe kahvli abil tõstes kõik korralikult läbi. Valmis!
6. Serveerimisel puista roale hakitud rohelist sibulat.
Variatsioonid. Neid on palju. Nuudlid võid asendada meelepärastega. Kasuta kas pruune või valgeid riisinuudleid, munanuudleid – mis aga parasjagu isutab või kättesaadav on. Rohelised lehed saab asendada porgandite, suhkruhernekaunade, seente või muude lisanditega. Krevettide asemel võib kasutada ka kanatükke, jälgi lihtsalt, et nad kindlasti valmis küpseksid. Veganversiooni puhul jäta lihtsalt krevetid või kana välja, lisa nende asemel rohkem köögivilja. Võid eraldi pannil juurde praadida ka tofukuubikuid. Kalakaste asenda sojakastmega ja kanapuljong köögiviljapuljongi või lihtsalt kuuma veega.Vaata kas seda: Kreveti-nuudli vokiroog Hoisin kastmega.