Oasupp nelgi ja apelsiniga
Kes hirmsasti nelgiteri täis pikitud ahjusibulaid ja ube armastab, aga enne aastavahetust cassoulet`i või siis ka muud oahautist, nt Mari-Liisi poolt Lusika saates demonstreeritud parti ubadega, liiga rammusaks hindab, siis keetku kaunviljad supiks. Talvise supi sisse sobivad ideaalselt nelk ja riivitud apelsinikoor. Samas ei tohiks unustada veneaegse kokapiibli sborniku paragrahve ja muud vene kokarahva evangeeliumites märgitut- traditsioonilised supijuurikad on- porgand, sibul, küüslauk, seller; rasvaines läbi kuumutatult. Sellele baasteadmisele toetudes, saab millest iganes maitsva supi valmis vaaritada.
- 500 g valgeid ube, külmas vees leotatud
- 300 g suitsupeekonit
- 2 spl õli
- 2 liitrit kanapuljongit
- 3 porgandit, kooritud kuubikuteks lõigatud
- 3 sellerivart, viilutatud
- 2 sibulat, hakitud
- 5 küüslauguküünt, hakitud
- 1 purk (140 g) kontsentreeritud tomatipastat
- 1 purk (400 g) tükeldatud tomati konservi
- 5 kartulit, kooritud ja kuubikuteks lõigatud
- 1/2 tl kuivatatud rosmariini
- 1/2 tl kuivatatud tüümiani
- 1 spl kuivatatud peterselli (või värsket)
- 5 nelgitera
- 1 kaneelikang
- 10 tera musta pipart
- 2 loorberilehte
- 1/2 apelsini riivitud koor
- soola
- pealepuistamiseks hakitud rohelist sibulat ja värskeid ürte (petersell, tüümian)
NB! soovi korral võib supi sisse tükeldada ohtralt liha- näiteks veisepuljongikondiliha, külmi praetükke, vorstikesi, vürtsikamaid chorizosid jne, jne