Õuna-martsipanipirukas – see maailma parim

Õunakookidega on mul alati veidi jahe suhe olnud. No ma ei saa midagi teha, et olen sattunud alati väga tavaliste õunakookide otsa ja need pole mulle kunagi erilist muljet jätnud. Võibolla olengi veidi jonnakas kui kook on liiga biskviidine või saiane. Igatahes sümpatiseerivad mulle rohkem koogid, mis on muredad või liivased. Nami-nami foorumis käik oli siinkohal see kelluke, mis pani mu jooksuga seda kooki tegema. No ja küll alles sai hea- mina polegi vist paremat õunapirukat saanud:

Põhi:
180 g nisujahu
85 g suhkrut (1 dl)
125 g võid
1 väike muna
Kate:
50 g võid
150-200 g martsipani (mina kasutasin odense mandlimassi, mis pole eriti magus ja lisasin seega veel u 5 tl suhkrut)
1 sl nisujahu
1 laimi (sidrun käib ka) mahl
4 suurt õuna
25-50 g mandlilaaste

Valmistamine:
Valmista esmalt tainas – sega jahu, suhkur ja külm või puruseks, siis lisa muna ja sega tainas ühtlaseks. Suru tainas võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26 cm koogivormi. See võib olla keerukas sest taigen on päris pirtsakas. Pane pirukapõhi 30 minutiks külmkappi ootama- siis vahepeal kui taigen on juba kül saab teda ka veel ilusamalt põhjaks vormida.
Eelküpseta pirukapõhja 10 minutit 200-kraadises ahjus.
Samal ajal riivi martsipan jämeda riiviga. Sulata väikeses potis või, lisa riivitud martsipan ning laimimahl ja jahu. Kuumuta segades, kuni mass on ühtlane. Tõsta pott tulelt.
Riivi õunad jämedalt, puista eelküpsetatud pirukapõhjale. Kalla martsipani-võisegu ühtlaselt peale, kõige peale puista mandlilaastud.
Küpseta 200-kraadises ahjus veel umbes 30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

Kõige parem jahtunult ja jube hea ka järgmisel päeval. Paras pirukas kahepeale ära süüa :)