Õunamuffinid kreeka pähklitega

Õun, kreeka pähkel ja kaneel sobivad ju imeliselt kokku. Eriti veel muffini sees. Mul on kodus peaagu alati õuna ning seetõttu oli see üsna ilmselge lisand muffinitainale. Lisaks oli mul tükk aega kinnisidee kreeka pähkleid mõne magusa küpsetise sees kasutada. Ning kus on õun, seal ka kaneel. Magustajaks kasutasin tumedat muscovado suhkrut. Mulle meeldivad ekstratumedad suhkrud juba nende lõhna poolest. Alati, kui värske suhkrupaki lahti teen, tõmban ühe suure sõõmu seda imelist lõhna ninna. Kui segada muscovadot veel muffinitainasse, siis värvib see koogikesed kenasti karamellivärvi.
Kui enamasti alustatakse koogitaina valmistamist suhkru ja või vahustamisega, siis taimsetes küpsetistes sobib või asemel kenasti taimeõli. Mina kasutan tihti näiteks päevalilleõli ning vispeldan seda jõuliselt koos suhkruga, et viimane ilusasti seguneks. Kergitajaks on taaskord vana hea küpsetuspulber, mis koos hapuka vedelikuga (näiteks õunaäädikas) ilusasti reageerima hakkab ja koogitainast kuumuse käes kergitab. Vedelikuks sobib hästi mõni taimne piim või enamikel juhtudel ka vesi, nagu siinses retseptis. Mõnikord kasutan vedeliku asemel ka näiteks kirsikompoti vedelikku, mis annab hästi mõnusa kõrvalmaitse ja kauni värvi.
See on nii-öelda baaskeemia taimsel küpsetamisel. Olulist rolli mängivad kindlasti ka kasutatavad jahud, väga täpsed kogused ja õiged temperatuurid ning küpsetamisajad. Aga sinul pole vaja pead vaevata, sest siinses hästi töötavas muffiniretseptis on kogu info kirjas. Pane lihtsalt ahi sooja, sega kuivained märgade ainetega ja küpseta. Tulemuseks on mahlased, kohevad, maitsvad ja hästi kooshoidvad muffinid.
Loomulikult ei saa ma ka mainimata jätta, et miljon (tegelikult 70) imelist taimset magustoiduretsepti leiad minu rikkalikust kokaraamatust “Taimsed magustoidud”.

Loe edasi»