Õunapirukas vanillikastmega
http://www.kokkama.ee/2016/09/kupsetamata-ounapirukas-vanillikastmega.html
Mõtlesin siin ükspäev taas ühe õunakoogi valmis meisterdada. Õunu on ning seetõttu on hetkel kõige õigem aeg neid toiduvalmistamisse samuti kaasata. Samal ajal, kui pidasin plaanin millist õunakooki valmistada, meenus mulle üks äärmiselt lahe õunaküpsetis, mille leiab ka minu viimasest koogiraamatust “Küpsetamata koogid ehk lihtsad retseptid magusast koogimaailmast”. Sellest raamatust leiab üleüldse igasugu koogikesi erinevatele maitsetele. Lisaboonuseks muidugi see, et nende kookide valmistamiseks ei pea sa ahju omama:)
See õunapirukas koosneb kolmest osast – põhjaks traditsiooniline küpsisepõhi, selle peal aga pliidil kuumutatud õunasegu ning kõige viimasena laiub koogil katteks magus vanillikreem. See on hea kook ning on siiamaani maitsenud kõikidele, kes seda proovinud on.
Põhi
200 g kaeraküpsiseid
75 g sulatatud võid
Õunatäidis:
500 g õunu
125 g moosisuhkrut
0,5 laimist pressitud mahl
näputäis kaneel
näputäis kardemoni
500 g õunu
125 g moosisuhkrut
0,5 laimist pressitud mahl
näputäis kaneel
näputäis kardemoni
Vanillikreem:
2 dl kohvikoort (10%)
4 munakollast
4 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
100 g võid
Purusta küpsised peeneks puruks ja sega sulavõiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 22 cm koogivormi põhja. Eemalda õuntelt südamik (ära koori) ja lõika õhukesteks viiludeks. Pane õunaviilud koos suhkru ja laimimahlaga potti ning kuumuta keskmisel kuumusel umbes tund aega või seni, kuni õunaviilud on haudunud pehmeks massiks. Kõige viimasena lisa kaneel ja kardemon. Tõsta täidis küpsisepõhjale.
Vanillikreemi valmistamiseks vahusta kergelt 4 esimest komponenti. Seejärel kuumuta segu vesivannil kreemi paksenemiseni (kreem peab märgatavalt paksenema, vastasel juhul ei tahene see hiljem soovitult koogil). Tõsta pliidilt, lisa või ja sega, kuni see on sulanud. Lase kreemil 10 minutit jahtuda ja jaga siis koogile. Hoia kooki järgmise päevani jahedas.