Õunatiramisu

iga-aastase õunakohvikuga on alati sedasi, et on hulk hulle ja vähem hulle ideid -näiteks need roosid siit, mis on küll silmale kena vaadata, aga minu kohmakate käppade alt ei saanud ega saanud valmis nii, et ma oleks ise, veel vähem publik, nendega rahule jäänud. Õuna-tiramisu oli jällegi hr abikaasa idee. Samas, ehk lõppteostuse kallal annaks muidugi autentsuse teemadel õiendada, aga las ta olla. Et midagigi teistmoodi. Ideedetormis sai katsetet kolme eri varianti, ehk et kus küpsiseid oli leotatud siidris (mina hääletasin selle maha, ehk et võibolla ei ole lastele sobiv; siis tavalises kohvis; ja kolmandaks Saaremaal välja töötatud õunakohvis. See õunakohv osutus natuke, kuidas ma ütlen, harjumatuks;). Kohvikukülastajad ei olnud just meie novaatorlikust ideest vaimustuses, mida oli näha allesjäänud topsikutest, aga mulle see meeldis. Ma seekord jätsin muna igaks juhuks välja, ja ilma sai ka hea.
Õunatiramisu
Daami näppude kujulisi (ehk ladyfinger’s) küpsiseid
250 gr mascarponet
sorts calvadost
sorts piima (kreemi võib teha ka klassikaliselt munakollastega, aga mina seekord eio teinud)
u pool l õunamoosi või sellest tehtud püreed
natuke vanillisuhkrut ja pohli, kaunistuseks
kohvi, küpsiste leotamiseks
kui ei ole midagi tükilise õunamoosi vastu, siis võib seda kasutada, kui tahta püreemoodi asja, siis tuleb sausegur purki torgata. Mascarponesse ma seekord suhkrut ei pannud, sest mul oli suht magus õunamoos, aga kui on hapum, siis võiks seda kaaluda. Mascarponesse läks siis maitseks calvados ja vedelduseks piima, mõtlesin panna ka vahukoort, aga see rasvaprotsent oli kõrge selletagi.
põhimõtteliselt ei ole siin keerulist midagi. Esimene kiht on kohvis leotet küpsised, siis mascarpone, siis õunapüree, siis kohvis leotet küpsised jne – vastavalt sööjate arvule võib koguseid ka suurendada. Ühe 250 grammise mascarpone ja 30 küpsisega sai 10 topsitäit.