Pähkipõhjal mustikatarretise kook

Pähklipõhjal mustikatarretise kook
Aeg kokku
4 hrs
Käik: Koogid Kogus: 12 lõiku Autor: Mari-Liis Ilover
Koostisosad
Põhi:
150 g pähklite segu (metspähklid, mandlid, India pähklid)
55 g pehmeid datleid (6 tk)
1 sl tšiiaseemneid
1,5 sl kookosrasva
Täidis:
400 g mustikaid (6 dl)
3 küpset banaani (banani viljaliha peaks olema kokku 300 g)
1,5 dl mett või vahtra-/agaavisiirupit
2 dl kookoskoort (vt poes coconut cream)
10 želatiinilehte
1 sl laimimahla
1 laimi riivitud koor
Kate:
1 purk kookospiima
1 sl suhkrut (soovi korral)
mustikaid
Tegevuskäik
Põhi:
Tõsta pähklid, datlid, tšiiaseemned ja kookosrasv köögikombaini. Vajad kas teradega köögikombaini (nagu eelpool pildil näha) või väikest teradega purustajat, selline lisa on olemas mõnedel saumikseritel. Saumikseri tavaotsik ja blender jäävad siin paraku hätta. Purusta kõik põhjaks vajalik kleepuv-niiskeks massiks. Selleks kulub u 2 minutit suristamist. Vahepeal lükka spaatliga kausi külge jäänud segu allapoole. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.Vajuta mandli-datlisegu tihedalt vormi põhja. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidis:
Püreesta mustikad, banaanid, mesi või agaavi-/vahtrasiirup ja kookoskoor.
Pane želatiinilehed külma veega kaetult ligunema. Leota 5-10 minutit, kuni lehed on pehmed. Kuumuta väikeses potikeses 1 sl laimimahla. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivemaks, lisa potti ja sulata segades kuumas laimimahlas. Lase segul paar minutit jahtuda, sega seejärel hoolsalt ja hästi ühtlaselt täidise hulka. Sega hulka ka riivitud laimikoor. Vala täidis põhjale. Lase koogil külmkapis vähemalt neli tundi tarduda.
Kate:
Kookospiima purk tuleb vähemalt 12 tunniks enne vahustamist külmkappi tõsta, et paksem osa ja vedelik eralduksid.
Võta külmkapist seal vähemalt 12 tundi seisnud kookospiimapurk lahti (ära loksuta eelnevalt!) ja tõsta lusikaga välja ainult paks valge tahkunud osa, ilma vedela osata. Purki jäävat vedelikku ei ole siin tarvis, võid seda kasutada hiljem näiteks smuutivedelikuna. Lisa paksule kookoskoorele suhkur (kui soovid magusamat) ja mikserda segu mikseriga kohevaks kooreks. Määri kookosvahukoor enne söömist koogile. Kaunista kook mustikatega.