Pähkli-kaerahelbepõhjal jõhvika-pirnikook

Aastaringis on mingi müstiline seaduspärasus. Nii, nagu uus aasta saabub ja lõputud jõulu- ja aastavahetuspeod seljataha jäävad, saabub toiduvaliku puhul aeg, mil isutab kergemate ja tervislikemate toitude järgi. Tõenäoliselt on see kontrastide põhimõte – kui ikka rikkalikku ja toitvad sööki liiast saab, siis hakkab keha alateadlikult isutama juurikate, marjade, puuviljade ja muu kergema ja samas vitamiinirohkema toidu suunal.
Ei ole erandiks ka see aasta ning jaanuarikuistes eelistustes figureerivad sellised valikud, mille puhul võib kategooriasse lisada ka termini “tervislik”. No ei isuta lihtsalt tugevate toitude järgi. Tulenevalt sellest oli minu esimene reaktsioon SELLEST imelisest blogist jõhvika-pirnikooki silmates kontrollimatu neelatus. See kook oma komponentidega sobitus suurepäraselt hetkel isudesse ja meeleoludesse. Kotitäis jõhvikaid oli ka parasjagu käepärast, nii et pikemalt mõtlema ei jäänud ja kook sai kiirelt valmis tehtud.

Veidi muudatusi sai töö käigus tehtud. Hästi vahva idee on chia-seemnete kasutamine koogis – tekstuuri ja maitset lisavad nad jõhvika-pirnikattele mõnusalt. Koogis kasutatud erinevad koostisained moodustavad väga maitsva koosluse nii tekstuuride kui maitsete kooskõladega. Tõenäoliselt teeme seda kooki ka edaspidi.

Aluskiht:

2 dl kaerahelbeid (kui soovid gluteenivaba kooki, kasuta gluteenivabasid kaerahelbeid. Neis saab näiteks Prismast)
1 dl tükeldatud sarapuupähkleid (nt Germundil on olemas selline valmistoode)
5 sl vedelat mett
5 sl sulatatud võid
1 tl vanillisuhkrut või poole vanillikauna seest kaabitud seemned
näpuotsaga soola
1 tl jahvatatud ingverit
1 dl toortatrajahu
Sega omavahel koostisained, kuni tekib ühtlane tainas. Laota tainas käte abil võitatud ja umbes 26 cm läbimõõduga vormi. Mina kasutsin Emile Henry SEDA keraamilist koogivormi, mis on võluv nii oma vormi kui värvivalikuga.

Täidis:

2 suuremat pirni, sektoritena
4 dl jõhvikaid
6 sl vedelat mett
5 sl sulatatud võid
1 tl vanillisuhkrut või poole vanillikauna seest kaabitud seemned
1/2 tl kardemoni
2 sl chia-seemneid + 4 sl jõhvikamahla (võid chia-seemned asendada linaseemnetega)
Sidrunikoort

Laota pirnisektorid tainale. Sega omavahel chia-seemned ja jõhvikamahl. Lase seemnetel paisuda. Sega ülejäänud täidise koostisosad. Viimasena lisa paisutatud chia-seemned. Kalla segu tainapõhjale laotatud pirnidele.
Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 40 minutit.
Seveerides võid lisaks pakkuda vanillijäätist, vanillikastet või ka paksemat maitsestamata jogurtit.