Pähklite ja jõhvikatega jõululeib

pähklite ja jõhvikatega jõululeib (joululimppu)

Ja ongi käes jõululaupäev. Päikeseline, soe, rohetava muruga. See tuleb meelde jätta! Ei või iial teada, kuidas on ilma tuju järgmisel aastal samal ajal. Ehk langeb laia lund ja sumpame hangedes…
Jõul aga suurt ilmast ei hooli ning on ikka ja alati südamlik, soe ja armas püha. Koosolemise püha. Kas siis koos suure perega ümber laua istudes või olles üksi, kuid siiski hinges koos armsatega.

Meie jõululaual on seekord soomlaste joululimppu ainetel küpsetatud leib.
Maitsev ja magus leib valmib võrreldes juuretiseleivaga üsna kiiresti. Retseptist saab kaks pätsikest, nii et lisaks oma jõululauale on pühade ajal külla minnes külakost ka supsti olemas. Ilusa paelaga kaunistatult on selline leib lausa ideaalne kingitus.
Eriti hea koos killukese võiga!

Kauneid pühi kõigile!

Pähklite ja jõhvikatega jõululeib
2 pätsi

300 g täisterarukkijahu

300 g täisteranisujahu
1 pakk (11 g) kuivpärmi
1,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl fenkoliseemneid (Meira maitseainevalikus olemas. Kui ei leia, jäta lihtsalt välja.)
1 tl soola
1 apelsini riivitud koor
0,5 l petti või keefirit
1 dl Dansukkeri leivasiirupit (või lihtsalt tumedat siirupit)
0,5 dl õli
100 g metspähkleid
100 g kuivatatud jõhvikaid
Määrimiseks:
2 sl vett
2 sl siirupit
Sega omavahel jahud, kuivpärm ja kõik maitseained. Lisa käesoe pett või keefir ja siirup. Sõtku ühtlaseks tainaks. /Valmistan kõik pärmitainad Kitchen Aidi mikseriga, tainakonksu kasutades. Sõtkumise all mõtlengi siin tegelikult konksuga segamist, Kui teed taina käsitsi, sega puulusikaga, nii läheb asi lihtsamalt, sest tainas tõepoolest kleepub korralikult/. Ära muretse, kui tainas on kleepuv ja niiske, nii see peabki olema. Sõtkumise lõpuosas lisa õli. Sõtku veel veidi, seejärel sega hulka pähklid ja kuivatatud jõhvikad.
Kata kauss toidukile või köögirätikuga ja lase tainal soojas kohas kerkida kahekordseks, umbes tund aega.
Pane ahi 180 kraadi peale sooja (võimalusel kasuta pöördõhku).
Vormi kerkinud tainast kaks pontsakat pätsikest, mõlemad umbes 16 sentimeetrise läbimõõduga. Lase küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ja rätikuga kaetult neil veel pool tundi kerkida.
Torka kahvliga pätsidesse mõned augud.
Küpseta (soovitavalt kahel plaadil) 45 minutit.
Kui küpsetamise algusajast on möödunud 20 minutit, tõsta leivad korraks ahjust ja pintselda nad pealt ja külgedelt vee-siirupiseguga.
Lase leibadel lahtiselt, st katmata, jahtuda.
  • Kui pähkleid ja jõhvikaid pole käepärast, võib leiva vabalt küpsetada ka nendeta.
  • Originaalis kasutatakse maitsestamiseks pomerantsikoort. Kui õnnestub seda hankida (aeg-ajalt olen Meira oma poes näinud, kuid mitte alati), kasutage. Kui ei, sobib maitsestamiseks suurepäraselt ka riivitud apelsinikoor.
  • Soovi korral võib kasutada täistera asemel ka püülijahusid, mulle aga meeldib just täistera kore ja tugev viljamaitse. Jahude vahekorda võib samuti muuta, tegin ühe satsi 400 g:200 g rukkijahu kasuks ja oli ka väga mõnus!
  • Kui kasutad presspärmi, võta seda 50 g ja lahusta käesoojas petis või keefiris ning sõtku seejärel tainas.
  • Ettevaatust peti või keefiri soojendamisega. Soojenda potis madalal kuumusel pidevalt segades. Kui vedelik on käesoe, tõsta pott kohe pliidilt. Liigselt soojendades läheb hapendatud vedelik tükki.
  • Tainas ei tohiks olla liiga paks ega liiga vedel. Selline paras, kleepuv ja nätske. ja  Liiga paksu ja tiheda taina puhul jääb ka leib kuiv. Vedelama taina puhul jääb leib ise tegelikult maitsev, katsetatud! Arvestada tuleks lihtsalt sellega, et pätsid ei hoia sel juhul nii hästi vormi ja vajuvad ahjus küpsetades laiaks ja lamedaks. Mis sobib samas hästi neile, kellele meeldib rohkem koorikut ja vähem pehmet sisu. Maitse asi.
pähklite ja jõhvikatega jõululeib (joululimppu)