Panna cotta mustikatega

panna cotta with blueberries

Veel hommikul polnud mul õrna aimugi, et saan tänase tähtsa päeva puhul nii ilusat ja head magustoitu. Niisamuti polnud üldse plaanis pommitada blogi ja oma armsaid lugejaid kahe postitusega päevas. Igatahes, peale hommikusele räimepostitusele punkti toksimist panin arvuti kinni, läksin kööki ja vaatasin üle, mida me siis täna õigupoolest peolauale paneme. Soolase poolega oli kõik suurepärane, ettevalmistused tehtud.
Aga magus…Ups, täitsa tavaline minu puhul, et see osa kipub ununema.
Kiire revisjon kappides selgitas, et õnneks leidus nii koort kui želatiini – korras, panna cotta! Et itaallast Eesti pidupäeva puhul kodustada, tegin talle omakorjatud mustikatest mõnusalt hapuka katte ning kaunistasin suvel peenralt nopitud ja sügavkülma pistetud rukkililleõitega. Rukkililletrikki teen juba aastaid, kirjutasin sellest pikemalt viie aasta taguses aastapäevapostituses.
Magustoit sai väga maitsev! Pehmet, magusat ja külluslikku koorest õndsust täiendamas hapukad mustikad, kõige krooniks kaunilt sinised rukkililled.
Saagu nüüd retsept kiiresti kirja pandud, enne kui meelest läheb. Järgmisel aastal samal ajal siis lihtsam:)

Panna cotta mustikatega
4-5 portsjonit

Panna cotta:
2 dl 35%-list koort
2 dl 10%-list koort
1 vanillikaun (võib ka muu vanilliga asendada, aga vanillimaitse on siin täitsa kohustuslik)
1 dl suhkrut
2 želatiinilehte

Mustikakiht:
2 dl külmutatud mustikaid
1 dl vett
0,5 dl suhkrut
2 želatiinilehte

külma vett želatiinilehtede leotamiseks, kaunistamiseks rukkilille õielehti

Alusta panna cotta tegemisest. Kuumuta kooresegu suhkruga keemiseni. Poolita vanillikaun, eemalda seemned. Pane kaun ja seemned kuuma koore sisse, katta pott kaanega ja lase pool tundi tõmmata. Muud sorti vanilli kasutamisel saad selle tõmbamisperioodi lihtsalt vahele jätta.
Leota želatiinilehti külmas vees umbes 5 minutit. Võta potist vanillikaun (kui seda kasutasid) välja ja kuumuta koor uuesti keemiseni.. Vala panna cotta purgikestesse, pokaalidesse, väiksematesse kohvitassidesse või muudesse sobivatesse vormidesse ja pane külmkappi. Enne mustikakatte lisamist peaks ta külmas seisma vähemalt 2 tundi ning olema kergelt tarretunud.
Mustikakatteks tõsta mustikad, vesi ja suhkur kastrulisse. Kuumuta keemiseni. Leota želatiinilehti külmas vees umbes 5 minutit. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivaks ja lahusta need hoolikalt segades kuumas mustikasegus. Vala või tõsta lusikaga mustikad ja vedelik ettevaatlikult pooleldi tardunud panna cottadele. Lase külmas lõplikult tarduda, selleks kulub 3-4 tundi. Kunista rukkilille õielehtedega.

panna cotta with blueberries
panna cotta with blueberries