Panniroog kinoa, šampinjonide ja juustuga

kinoa seentega

Olen kinoa fänn. Nii kui esimest korda neid heast maitsest pakatavaid terakesi proovida sain, olin ära tehtud. Olgugi et kaugelt maalt toodud, on pähklimekiste ja mõnusalt hamba all krõmpsuvate seemnete pakil oma kindel koht mu kuivainete sahtlis. Kui see koht tühi, tuleb ta kiiresti jälle täita.
See siin on üks hästi maitsev ja paarikümne minutiga valmiv panniroog, kus kinoal põhiroll. Paraku ei ole see pannitäis, vähemalt meie peres, vaatamata oma lihtsusele ja kiirelt valmimisele mingi argiõhtu peretoit, sest pooled mu pesakonnast on seente vastu negatiivselt meelestatud ja kinoa – see on üldse nii kahtlane värk, et pole isegi mõtet proovima hakatagi. Aga mind see ei morjenda, sest nende tegelaste eelistuste järgi toitudes vitsutaksin üldse 7 päeva nädalas makarone juustuga. Või noh, enam-vähem sinnapoole. Kinoa-seeneroog on meil suurte inimeste toit ja olgu siis nii. Küll tuleb ka see päev, kui väikeste inimeste maitsemaailmad avarduvad – olen seda ühe lapse täiskasvanuks saamise kõrvalt näinud ja ei muretse kuigipalju kõigi nende “see ei maitse mulle”- steitmentide pärast. Eriti siis kui seda, mis väidetavalt ei maitse, pole maitstudki.
Kõigile neile aga, kes on avatud uutele ja põnevatele maitsetele, peaks see roog korda minema küll. Ahjaa, toit on ju täitsa lihavaba. Kinoa üks suur plusse muude heade omaduste hulgas on see, et ta on taime kohta väga valgu- ja rauarikas, sobides seega suurepäraselt neile, kes ei söö üldse midagi loomset või lihtsalt erinevatel põhjustel tarbivad liha väga harva.

Panniroog  kinoa, šampinjonide ja juustuga
Neljale

2 d kinoat
4 dl vett
1 sl õli
1 sl võid
1 sibul
2 küüslauguküünt
250 g (1 sinine karp) šampinjone
poole sidruni riivitud koor
1-2 sl sidrunimahla
50 g parmesani, Valio Forte sobib ka väga hästi
2 sl hakitud värsket peterselli
soola
musta pipart

Pese kinoseemned voolava vee all tihedal sõelal läbi. Kuumuta nad seejärel 4 dl soolaga maitsestatud veega keema. Keeda madalal kuumusel 10 minutit, selle ajaga peaks vesi olema seemnetesse imendunud ja seemned ise muutunud läbipaistvamaks. Vajadusel nõruta.
Sel ajal, kui kinoa keeb, saad tegutseda pannirindel. Kõigepealt aga tee ettevalmistused: haki sibul ja küüslauk. Viiluta šampinjonid. Riivi juust.
Kuumuta nüüd pannil või ja õli. Prae madalal kuumusel sibul ja küüslauk läbipaistvaks, selleks kulub 5-7 minutit. Tõsta veidi kuumust, lisa seeneviilud ja prae veel, kuni seened saavad kuldset värvi, umbes 5 minutit. Vala pannile keedetud kinoa, sega praadides seente-sibulatega läbi. Maitsesta sidrunikoore ja -mahlaga. Lisa esialgu üks supilusikatäis sidrunimahla. Keera kuumus kinni. Lisa pannile riivitud juust, sega läbi, kuni juust on sulanud ja muutnud toidu kreemisemaks. Sega hulka ka hakitud petersell. Maitsesta roog soola ja pipraga. Soola vast väga palju ei lähe, juust on ju ka soolane. Musta pipart aga võib jahvatada kohe päris julgelt, ta annab sellele toidule väga palju juurde ja paneb ta justkui tõeliselt elama. Maitse ja kui soovid, elavda oma rooga veel 1 sl sidrunimahlaga.
Serveerides raputa peale veel veidi juustu ja paar lisakeerdu musta pipart on samuti omal kohal.

kinoa seentega
Veel kinoaga toite blogist: