Pardifilee veinikastme ja kumkvaadiga

Kahele:
Kumkvaadisiirup:
1,25 dl vett
6 kumkvaati, lõika pikuti neljaks ja eemalda seemned
1 dl suhkrut
Veinikaste:
1,75 dl punast veini, ka portvein sobib
1,5 sl palsamiäädikat
2 väikest šalottsibulat, jämedalt hakitud
7 tera musta pipart, katki muljutud
4 tera koriandrit, katki muljutud
1 dl värskeltpressitud apelsinimahla
2,5 dl kanapuljongit
2 sl kumkvaadisiirupit
soola
musta pipart
Pardifilee:
2 pardifileed
soola
musta pipart
Kumkvaadisiirupi ja veinikastme võid teha valmis ka paar päeva varem. Sel juhul kuumuta kastet uuesti ning kumkvaadisiirupil lase aga soojeneda toatemperatuurini.
Kumkvaadisiirupi jaoks lase vesi suhkruga keema, sega kuni suhkur on sulanud. Lisa kumkvaadid ja alanda kuumust. Keeda siirupit tasasel tulel, kuni kumkvaadid on pehmed ja vedelik on muutunud siirupjaks, umbes 10-15 minutit. Tõsta jahtuma.
Veinikastme jaoks vala potti vein, palsamiäädikas, šalottsibul, must pipar ja koriander ning lase suurel kuumusel keema tõusta ja lase keeda, kuni pool vedelikust on ära keenud.
Lisa apelsinimahl ja lase kastmel uuesti keema tõusta ja keeda veel 5 minutit.
Lisa kanapuljong, lase keema tõusta ja keeda kuni on alles jäänud umbes 2, 5 dl kastet. Kui soovid, siis võid kastme läbi sõela lasta, aga mina jätsin sibulad alles.
Enne serveerimist lisa kastmesse 2 sl kumkvaadisiirupit ja kuumuta läbi.
Pardifilee valmistamiseks kuivata filee köögipaberiga ja lõika pardinahale 1 cm vahedega sisselõiked, kuid ära vigasta liha. Pane pardifileed  nahk allpool külma panniga tulele ja kuumuta 10 minutit, kuni rasv sulab. Pruunista, kuni see on pruun ja krõbe, maitsesta soola-pipraga. Pruunista ka filee teine pool (2-3 minutit) ja maitsesta soola-pipraga. Pruunista ka küljed.
Paki pardifileed fooliumisse ja tõsta 200-kraadisesse ahju 5-10 minutiks küpsema. Tõsta pakid välja lase 10 minutit fooliumis järelküpseda.
Võta pardifilee fooliumist ja lõika viiludeks.
Serveerimiseks tõsta taldrikule kõigepealt kastet, aseta kastme peale viilutatud pardifilee ja kõige peale tõsta kumkvaadid ning jahvata veskist veidi musta pipart.
Kui soovid toekamat praadi, võid juurde pakkuda näiteks bulgurit.
Allikas: mugandatud D. Greenspani raamatust “Around My French Table”