Pardisalat wakame vetikaga
Kevad on alanud, kuigi akna taga vilisev lumetuisk ja miinuskraadid kuidagi seda ei toeta. Vaatamata ilmale olen ma siiski kevade lainel – juba paar nädalat tagasi alustasin aiahooajaga – külvasin tomatid ja imetlen nüüd iga päev taimede kasvamist.
Jooksmas tahaks pärast talvist pausi uuesti käima hakata, aga selle tuisu ja libedaga pole kuidagi jaksu, kuna pean jooksmas ka lapsevankrit kaasas tassima. Ootan nii väga juba lume ja jää sulamist. Tunnen, et ka menüü vajab rohkem kevadist kergust. Lutserni- ja mungoaidud on mul nüüd kogu aeg aluse peal võrsumas ning salatid jälle au sees (vaata, kuidas ise kodus idandada munguba või lutserni).
Nädalvahetusel käisime Vihula mõisas ning tagasiteel põikasime sisse ka OKO restorani Kaberneemes, kus sõin pardisalatit. Kui ma esimese ampsu võtsin, olin heas mõttes hullumas – tundsin kohe ära “jaapani maitse”, mida mu maitsemeeled veel nii hästi Jaapani reisidest mäletavad, aga mille allikat ma seni leidnud pole. Tean vaid, et osaliselt tuleb see maitse seesamiseemnetest. Ettekandja oskas aga väga täpselt seletada, et salatis on marineeritud wakame vetikas (merekapsas). Lõin kohe googlesse ja leidsin ka koha, kus seda müüakse – Jaapani toidupoes MoMo kesklinnas.
Olin sellest “jaapani maitsest” nii vaimustuses, et läksin kohe järgmine päev linna wakame salati järele. Aimasin juba ette, et marineeritud wakame lisaainete nimekiri on kõike muud kui midagi ilusat, aga arvestan, et kogused, mida korraga söön on väikesed ja pigistan silma seetõttu kinni ning tuletan hetkeks Jaapanit meelde. Proovisingi teha sarnast wakame salatit pardilihaga, mida OKOs sõin.
Vaja läheb:
- noori spinatilehti, peedilehti või lambasalatit
- küps mango
- redist
- lutserni idusid
- mungoa idusid
- wakame vetikat ehk merikapsast
- seesamiõli
Pardifilee marinaadis:
- pardifileed
- meresoola
- musta pipart
- yakitori kastet
Esmalt valmista ette pardifilee. Tee pardifilee nahaga osale risti-rästi lõiked, aga ära liha sisse lõika, muidu voolavad mahlad välja. Pane pardifilee nahk allpool külmale (!) pannile ja kuumuta seejärel pliit kõige kuumemasse asendisse. Kui pann kuumenenud, prae pardifileed mõlemalt poolt umbes 3 minutit, õli pole vaja lisada, kuna pardi nahast voolab välja piisavalt rasva. Seejärel tõsta pardifilee fooliumisse, maitsesta soola ja pipraga. Lisasin ka veidi Jaapani poest ostetud yakitori kastet. Mässi foolium pealt kokku ja küpseta 220-kraadises ahjus veel umbes 10 minutit. Arvesta, et pardifilee järelküpseb ka ahjust välja tulles fooliumi sees, seega ahjust välja võttes peaks liha seest olema veel punakas. Jahuta pardifilee ning lõika sellest salati peale panemiseks õhukesed viilud.
Pane kaussi noori spinati- või peedilehti või lambasalatit. Tükelda mango ja redis ning laota salatile. Puista salatile lutserni- ja mungoa idusid. Laota salatile ka wakame vetikat ning tõsta peale küpsetatud ja mahajahtunud pardifilee lõigud. Vala salatile kastet, mis pardifilee alla küpsedes kogunes ning veidi ka seesamiõli. Naudi kevadet!