Pärmitaigna-purukook ploomidega
http://davahtaresidence.blogspot.com/2013/09/ploomikook-parmitaignal.html
Kõik sai alguse ühest „depressiivsest saksa väikelinnast“, kus me hommikuti saia ostmas käisime. Ja kui juba teisel hommikul oli peale tavapärast saiakuhilat spontaanne „ja siis veel see üks pärmisai õunte/ploomide ja puruga!!!“ (ei maksa ülehinnata mu saksa keele oskust, peamiselt sai müüjale soov selgeks tehtud kehakeeles ja näpuga näidates). Aga kuna saiad olid niiiiiiiiii head, siis oli ikka kodus vaja ju järgi teha. Pärmitaigna ma võtsin Liilia blogist, muu meisterdasin ise oma aru järgi.
- ploomikate (selle teeb ettenägelik perenaine valmis eelmisel päeval
- paarkümmend ploomi
- 2 dl vett
- 1 dl suhkrut
Puhasta ploomid kontidest. aja vesi keema, sulata seal suhkur, soovi korral lisa vanilliekstrakti. lisa ploomid siirupisse, keeda maksimaalselt paar minutit (pigem minut), võta tuli alt, ja lase täielikult jahtuda. Peamine on, et ploomid lödiks ei lähe.
Pärmitaigen
- 25 gr pärmi
- 2.5 dl käesooja piima
- 1 dl suhkrut
- natuke soola
- 1 tl jahvatet kardemoni (mina poleks ju mina, kui ma seda rohkem ei paneks. So 1 tl on juba rohkem pandud:)
- 1 väike muna
- 6 – 7 dl jahu (mul läks vist kokku 8)
- 75 gr pehmet võid (mina panin jahu suurendamise tõttu u 100 gr)
pudenda pärm kaussi, lisa osa piima, lahusta pärm, siis lisa ülejäänud piim, sool, suhkur, kardemon, ja osa jahust. Sega. Lisa muna ja ülejäänud jahu, sõtku – siis lisa või & sõtku veel, kuniks taigen käte küljest lahti lööb. Mul oli ta suht kaua päris vedel, aga enamvähem siis, kui mul kannatus katkes, avastasin ma, et lõi juba lahti kah. Jäta sooja kohta tunniks kerkima.
Purukate
50 gr külma võid
50 gr suhkrut
u 75 gr jahu
sega jahu ja suhkur, pane sinna võitükid, haki puruks.
1 tund hiljem.
Laota taigen ahjuplaadile. Kurna ploomid siirupist (siirupiga saab hiljem teha näiteks kibuvitsamoosi – kas see olin tõesti mina, kes ütles, et sel aastal eriti ei hoidista – heeeee…). Pane ploomid taignale & kata hiljem puruga. Küpseta u 200 kraadil pool tunnikest, kuniks puru kuldpruun. Üldiselt oli hea kook, no ei saanud täpselt niisugune kui seal Weingarteni pagariäris, niiet kui keegi teab hea õhukese pärmitaigna retsepti, võib sellest mulle lahkelt teada anda. aga läks väga edukalt kaubaks. Teeme veel!