Pasta Bolognese
Bolognese kaste on toit, mille tegemiseks on vaja aega. Seega jube tühja kõhuga peale pikka tööpäeva ei maksa kiirustama hakata. Parim tulemus saab kui kastet vaiksel tulel paar tundi malmpotis hautada ja pärast veel jahtuvale pliidile “unustada”. Kui mul on aega, alustan selle toiduga pealelõunal ja nii jõuab see ideaalseks õhtusöögiks küpseda. No ja nagu nende pikalt-küpsenud-toitudega on, nad on nii maitsvad, et tasub ikka teha kohe suurem kogus korraga.
1-1,2 kg kvaliteetset veisehakkliha (kuid sobib ka seguhakkliha, kus on sees sealiha)
2-3 suurt hakitud sibulat
5 küüslauguküünt
4 dl punast veini (olen kasutanud ka kodust õunaveini ja tulemus on kindlasti võrdväärselt suurepärane)
1200 g purustatud tomateid
75 g kontsentreeritud tomatipastat
praadimiseks oliiviõli
soola
vajadusel suhkrut (oleneb näiteks veini ja tomatipasta magususest, hea bolognese on aimatavalt magusa maitsega ja vahel võib suhkru lisamine osutuda vajalikuks: 1-2 tl)
musta pipart
2 tl kuivatatud basiilikut
2 tl kuivatatud punet
Serveerimiseks parmesani, värsket basiilikut, rukolat ja loomulikult pastat.
Pruunista potis (eriti hea on malmpott) lõigatud peekon, hakkliha ja hakitud sibul. Lisa sool ning prae kuni liha ja sibul on piisavalt küpsenud. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel väike hetk. Lisa vein ja kuumuta, kuni vein on pea täielikult aurustunud. Lisa tomatikonservid, pune, basiilik ja tomatipasta. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta keemiseni ja alanda kuumust. Lase kaane all paar tundi haududa kuid ära unusta segamist sest tomatikaste on edukas põhjakõrbeja.
Serveeri näiteks rukola-salatipadjal pastaga ja peale lisa ohtralt parmesani ning basiilikulehti. Ja punane vein seal juures on omal kohal.