Petise trühvli-pardipatee ja aus kanamaksapasteet


Ons neil kahel üldse vahet?
Pasteedi puhul kahtlusi ei teki, enamasti tuntakse ja teatakse seda siidist või siis jälle robustsemat leivamääret. Üldlevinud on ka põhikomponendina maks.
Pateed tehakse põhiliselt  lihast, lisaks veel maks, vürtsid, ürdid, konjak ning küpsetatakse ahjus, vesivannil, ahjuvormis või tainakaane all. Patee peaks olema pehmema kontsistentsiga ja määritav (klassikalises variandis). Siiski lubavad mitmed retseptid selle ka sootuks ahju panemata jätta. Mulle just üks selline silma jäigi. Ja kuna see oli ristitud kelmikalt “petise pateeks” ning sisaldas veel ka lusikatäie trühvliõli, mis mul just pudelpõhjas kasutust ootas, läks petupatee valmistamiseks. Hoog oli nii suur, et ei saanud pidama ja tegin ühe ausa pasteedi igaks juhuks varuks. Jagus omadele ja külakostiks. Arutelud, kumb leivamääreteset on parem, olid stiilis “kellele ema, kellele tütar”.

Pardipatee

  • 250 g kanamaksa
  • 2.3 spl võid
  • 1 pardirinnafilee
  • soola
  • 200 g marineeritud seeni (mul olid kuuseriisikad)
  • 2 tl trühvliõli
  • 2 dl vahukoort
  • 100 g võid
  • 2 oksa rosmariini

Kurna seened ja vala peale trühvliõli. Sega ja jäta maitsestuma.

Prae maks kergelt võis mõlemalt poolt. Ettevaatust, üra üle küpseta! Maitsesta soolaga ja tõsta kõrvale.

Tee pardirinnafileele nahapoolele sisselõiked ja aseta külmale pannile. Küpseta esialgu tugeval kuumusel ja lase rasval välja sulada, vähenda kuumust ja küpseta kokku u 10 minutit, keera teine pool ja prae veel 5 minutit. Seest peaks liha ikka punaseks jääma.
Keera liha fooliumisse ja lase sel veidi tõmmata, enne puista lihale ikka soola ka.

Lõika pardirind koos nahaga õhukesteks viiludeks. Pane pardiliha, maks, koor ja või köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Lisa lõpus seened ja rosmariinilehed. Töötle veel veidi. Vajadusel lisa soola. Pane patee purki ja lase üle öö külmkapis maitsetel tasanduda.
Maitseb parim omaküpsetatud leival.

Kanamaksapasteet

  • 250 g kanamaksa
  • 100 g võid + 2 spl praadimiseks
  • 1 sibul
  • 2 spl vahukoort
  • 50 ml Põltsamaa Kuldset
  • tüümjanit
  • soola

Haki sibul ja prae võis kuldseks. Prae samal pannil ka maks kerges võis ja sibulatega. Maitsesta soola ja tüümjaniga. Kalla peale õunavein, kata kaanega ja lase 5 minutit haududa.
Pane maks, või ja koor köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Suru läbi sõela.