Pâté`st ja brioche`st
![]() |
Foto: Queen of cuisine |
150 g võid 400 g kanamaksa 1/2 sibulat, hakitud 5 tüümianvart, lehed noppida 2 spl Marsala`d (Sitsiilia analoog portveinile) 1 spl brändit 2 spl vahukoort soola, musta pipart Sulata 100 g võid ja aseta kõrvale. Ülejäänud võis kuumuta kanamaks, sibul, tüümian. Hauta keskmisel kuumusel pisut, ~2 minutit. Kalla juurde Marsala, maitsesta soola-pipraga ja hauta veel pisut, ~3 minutit. Jahuta, lõika maksatükid väiksemaks, lisa brändi, eelnevalt sulatatud või ja peenesta mikseris sobiv ja soovitud tekstuur- teralisest kreemjani. Mõningane seismine teeb head ehk 6 tundi külmkapis on miinimum. Serveeri röstitud brioche-viilu ja näiteks punaveini- (madeira, port vms) tarretisega ning tüümianioksakesega. Madeira tarretis 6 želatiinilehte 1 tass (250 ml) Madeirat 6 1/2 spl (100 ml) vett 2 spl vahtrasiirupit 1 tl valge veini äädikat Pane zelatiinilehed külma vette ja leota 5-10 minutit. Sega vesi, madeira, siirup, äädikas ja aja keskmisel tulel kuumaks. Tõsta tulelt, lisa leotatud želatiinilehed ja sega lahustumiseni. Kui serveerid pâté`d väikesest vormist, vala vormi tarretisekihti umbes 3 mm ja aseta külma kuni tardumiseni. Kui serveerid taldrikult, siis pane tarretis kaanetatud klaaspurgiga külma ja tarretunult suru läbi kartulipressi. Inspiratsiooniks The Art of Living According to Joe Beef: A Cookbook of Sorts