Pavlova röstitud rabarberiga ja sepik

 

Pean tunnistama, et minu köögis kulgeb ajaarvamine “enne ja pärast KitchenAidi” järgi. Omamoodi naljakas, kuidas ühest köögimasinast võib sõltuvus tekkida. No ei armastanud ma enne pärmitainast ega tulnud beseed ka liiga kohevad ja krõbedad. Mis seal parata, nigel tulemus vaatamata pingutustele võib tuju ikka ära rikkuda küll. Nüüd on juba mõned aastad minu pärmitainad laitmatult sõtkutud ja kohevad ning beseed õhulised. Lisaks sellele on köögikapil ka disainiklassika ja silmailu. Tuleb tunnistada, et see 1927. aastast pea muutumatuna püsinud disain on ikka ajatu küll ja kõik kumerused ning kaared on sümpaatselt silmipaitavad.

Olgu vahele hõigatud ka põhjus, miks sellest kõigest kirjutan. Nimelt kõik, kes on käinud ja katsunud KitchenAidi mikserit ning oodanud hetke, et see endale koju soetada, võiksid tegusteda just nüüd. Mõneks päevaks ehk alates kolmapäevast (3. juulist) on selle mikseri hind märkimisväärselt soodsam. Hind on umbes sama, mis kollase kilekoti kampaaniate ajal. Säästate end hullunud pilgul ringitormavatest inimestest pungil poes järjekorras seismisest*
Kitchenaid.ee lehe kaudu on võimalik soetada endale ajavahemikus K-R KitchenAidi baasmudel ehk siis mikser muutumatu disainiga alates 1927. aastast hinnaga 435 EUR-i. Hind kehtib kõikidele värvidele ning ainult nimetatud kolme päeva jooksul. Tellides veebipoest on vaja sisestada vaid voucheri koodiks “toiduteemal”. Valikus on erinevait värvi miksereid ja lisatarvikud täpselt niipalju, kui kaupa laos jätkub, seega kiirematele reageerijatele parem valik.
Voucheri kasutamisesks tuleb vajutada peale toodete .ostukorvi lisamist üleval paremal asuvale “ostukorv” lingile

Aga miks ma ikkagi KitchenAidi kiindusin. Pärmitainas oli minu jaoks aastaid selline esmalt paar päeva ohkamist ja ettevõtmist nõudev ettevõtmine. See pealtnäha süütu lause: “sõtku tainast seni, kuni see muutub läikivaks ning lööb käte ja kausi küljest lahti” tekitas minus alati tahtmise juba ette loobuda. Sõtkumine käsitsi on täpselt selline ettevõtmine, et lõpuks on käelihased krambis, kogu köögipoolne elamine (rääkimata sõtkujast endast) kaetud ühtlase jahukihiga ning tainas, see sindrinahk, ei näita mingeid märke läikimisest ega kausi ega käte küljest lahtilaskmise soovist. Ei meeldinud mulle see protseduur ja ei suutnud seda ka endale meeldivaks mõelda. Peale KA ajastut on asi  läinud kordades lihtsamaks. Mõõdad vajalikud ained kannu valmis, asetatad valmis tainakonksu ning lased truul köögiabilisel urisedes ja kurjalt muljudes nisujahu kleepvalku töökorda sõtkuda. Tainad on läikivad ja löövad lahti nii konksu kui kausi küljest. Käed on piinlikult puhtad ja pärmitainaküpsetised kohevad. Oma leivad teen sama abilise toel valmis. Põlastatagu mind selle eest, et savikaussi ja käterammu rukkileivale ei jaga. Söömata pole seni ükski leib jäänud ja mulle selline koostöö meeldib jätkuvalt.

Nagu enne mainitud sai, ongi besee ja pärmitainas kaks kõige suuremat võitu, mis KitchenAidi mikseriga on kaasnenud. Siin ka kaks retsepti, kus tubli köögiabilise võlu parimal moel ära kasutatud.

Pisipalvovad meega röstitud rabarberi ja pistaatsiapähklitega

Besee valmistamiseks tuleb kasutada vahustaja otsikut ning vahustades tuleb mängida erinevate kiirustega. Alul tuleb vahustada madalamal kiirusel ning hiljem tuleks kiirust tõsta. Tulemuseks peab olema läikiv, ühtlane, tugev vaht.

  • 5 munavalget
  • näpuotsaga soola
  • 200 g suhkrut
  • 2 tl maisitärklist
  • 1 tl veiniäädikat
  • 1 tl vanillisuhkrut
Tõsta munad umbes 1 tund enne toatemperatuurile. Eralda kollased valgetest ning jälgi, et munavalge sisse ei satuks vähimalgi määral munakollast. Sega suhkur maisitärklisega. Vahusta vahustamisotsikut kasutades või mikseriga hästi puhtas kausis munavalge koos soolaga algul aeglasemel kiirusel ning siis kiirust suurendades. Kui on tekkinud pehme vaht, lisa suhkru-tärklise segu.  Vahusta suurel kiirusel kuni moodustub tihe, paks ja mitte laialivalguv vaht. Vaht peaks korralikult läikima ning õige paksusega vahu tunned ära selle järgi, et külili keeratud tilgast moodustub linnunoka kujuline kaar. Sega juurde äädikas ning vanillisuhkur ning mikserda veel paarikümne sekundi jooksul läbi. Kalla munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vormi kas üks 24 cm läbimõõduga või mitu peopesasuurust munavalgevahu pesa. Keskelt vajuta pesad madalamaks. Tõsta eelsoojendatud ahju 150 kraadi juurde. Küpseta ilma ust avamata 10 minutit, siis alanda kuumus 110 kraadini ning küpseta veel 1,5 tundi. Keera kuumus maha, jahuta koogid algul kinnise uksega, hiljem ahjuust irvakile jättes. Beseed võivad ahju kuivama jääda üleöö. NB! Niiske ja vihmase ilmaga võid oma besee küpsetamise veidi edasi lükata. Besee on üsna tundlik õhuniiskusele ja niiskete ilmadega kipub kohe nätskeks muutuma.
Serveerimisel lisa vähese suhkruga vahustatud vahukoor beseepesasse. Rabarberi röstimiseks tükelda ja vajadusel koori rabarber. Nirista peale vedel mesi, puista peale veidi kaneeli või vanillisuhkrut ning rösti, kuni rabarber on pehme. Tõsta jahtunud rabarber vahukoorele, puista peale tükeldatud pistaatsiapähkleid ja serveeri koheselt.

Lihtne kodune sepik

Sepikutaina valmistamiseks sobib hästi tainakonks, mille abil saab kõik taina koostisained kokku segada ja sealsamas mikserikausis hiljem tainast ka kergitada. Tainakonksuga sõtkub mikser ilusti ka sitkeima taina läikivaks. Samuti võib tainakonksuga segamist kasutada pasta- või pelmeenitaina valmistamise puhul.

  • 5 dl piima või vett
  • 25 g värsket pärmi
  • 1 tl soola
  • 1 sl suhkrut või siirupit
  • 7 dl sepikujahu
  • 3-4 dl nisujahu
  • meelepäraseid seemneid või muid lisandeid

 

Lahusta pärm käesoojas vedelikus ning lisa sool ja suhkur. Sõtku esmalt vedelikku hulka 1/3 jahu, klopi tainast veidi ning lisa siis ülejäänud jahu (võid väikese koguse alguses panemata jätta, et sellega taina paksust reguleerida). Sõtku tainas tainakonksu abil ühtaseks ning jäta sooja kohta rätiku alla kerkima. Kui tainas on kerkinud kahekordseks, tõsta tainas jahusele tööpinnale. Vormi tainamassist kaks pätsi, suru ettevaatlikult üleliigne õhk tainast välja, tõsta pätsid küpestuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätiga ning jäta veel kerkima. Enne ahjupistmist tõmba terava noaga pätsidele paar triipu ning aseta küpsema 200 kraadisesse ahju umbes 30-35 minutiks.

 

Valmis sepik kata köögirätiga ning lase veidi seista, enne kui lahti lõikad.

* Minu KitchenAidi mikser sattus meie koju veidi peale kolmanda lapse sündi ja täpselt ühe kollase kilekoti hulluse ajal. Uurisin enne hinda natuke siit ja natuke sealt. Hing ihkas, aga hind oli päris krõbe. Siis tuli koju kollase-mustakirju kampaaniatoodete infovoldik ning KA mikseri hind oli seal parim, mida seni näinud. Ei jäänud muud üle, kui suured anuvad silmad pähe teha ja pereisale kurvalt otsa vaadata. Kuidas ma ikka lähen selle mõnekuuse titega sinna mikseri järjekorda. Olen siiani tänulik, et mu meelehärm ei jäänud vastuseta ja enne tööpäeva algust kella 8 paiku hommikul asus üks tumedas ülikonnas pikemat kasvu meesterahvas missiooni täitma. Kusjuures sama leti juures olla olnud päris mitmed ülikonnastatud ja teise hulgas ka muukeelseid KA mikseri soovijaid. Sellest hetkest alates algas meie kodus ajastu “pärast KitchenAidi” :) Olen siiani väääga tänulik selle ohverduse eest!