Peedi-kikerhernekotletid kodujuustukastmega
Küpsetasin peedid ise ja keetsin ka kikerherned. Kiirel ajal saab ka kotletid teha ka poe keedetud ja riivitud peedist (500 g on tarvis) ja konserveeritud kikerhernestest. Varu viimaseid kaks 400 grammist purki, nõruta kikerherned vedelikust ja loputa sõelal vee all. Nõrutatud kikerherneid läheb retseptis vaja 400 g.
200 g kuivatatud kikerherneid
2-3 keskmist peeti (riivituna on hiljem tarvis 500 g peeti)
2 sl +2 sl oliiviõli
2 sibulat
4-5 küüslauguküünt
2 sl balsamicot
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud koriandrit
1 muna
soola, musta pipart
Kodujuustukaste:
200 g maitsestamata kodujuustu
1 küüslauguküüs
soola, pipart
lisaks rukolalehti ja värsket koriandrit
Pane kikerherned eelmisel õhtul külma veega kaetult likku. Anna neil rahus olla vähemalt 12 tundi. Seejärel keeda kikerherned. Selleks kata leotusvedelikust nõrutatud kikerherned paari cm ulatuses veega, lisa 1 tl soola ka lase keema. Keeda kaane all 35-40 minutit, kuni kikerherned on pehmed. Jälgi, et vesi ära ei auraks. Kui nii juhtub, lisa kuuma vett. Kui vajalik aeg möödas ja kikerherned pehmed, nõruta nad.
Küpseta peedid. Selleks mässi nad ükshaaval fooliumisse ja küpseta 200 kraadises ahjus 1 tund. Lase jahtuda, koori ja riivi. Riivitud peeti on kotlettidesse tarvis 500 g.
Tambi keedetud kikerherned pudrunuiaga katki. Tulemus peaks olema selline tükiline tamp, kus enamus kikerherneid on püree, aga mõned tükid võivad ka vabalt sees olla. Kui keedad ise kikerherneid, on neid kergem katki tampida veel soojalt. Konserveeritutega pole vahet.
Haki sibul ja küüslauk üsna peeneks. Kuumuta pannil 2 sl oliiviõli. Lisa kõigepealt sibul ja prae madalal kuumusel paar minutit. Tõsta ka küüslauk pannile ja prae veel segades umbes 5 minutit. Hoidu pruunistamisest.
Sega suures kausis kikerhernetamp, riivitud peedid, praetud sibul ja küüslauk, balsamico, jahvatatud koriander, jahvatatud vürtsköömned, lahtiklopitud muna. Soovitan segada tainast kätega, nii saab ta kõige ühtlasem. Maitsesta segu soola ja pipraga. Soola kulub umbes 1,5 tl ja pipart võib päris uhkelt jahvatada. Maitse tainast, kas soola on parajalt.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Määri küpsetuspaber 1 sl oliiviõliga.
Vormi tainast kümme 7 cm läbimõõduga pontsakat kotletti. Vajuta tainast vormimise ajal õrnalt käte vahel tihedamaks. Tõsta ahjuplaadile. Pintselda õrnalt pealt oliiviõliga. Kui sul on õliprits, siis pihusta lihtsalt sellest kotlettidele natuke õli peale.
Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit. Tõsta plaat korraks ahjust. Pööra suure õhukese pannilabida abil kotletid ettevaatlikult ümber. Minul püsis tainas väga kenast koos, ainult üks kotlett kippus pööramisel lagunema. Sellest pole hullu midagi, vajuta käega lihtsalt kokku tagasi. Küpseta veel 15 minutit.
Kodujuustukastmeks purusta kodujuustu sisse küüslauk, maitsesta soola ja pipraga.