Pehme piparkook
Pehme piparkook on üks lihtsaim küpsetis, mida jõuluajal kiirelt kokku keerata. Taigna saab valmis vaid ühes kausis, mis on paljudele laiskvorstidele kindlasti boonuseks. See on läbi mitme aasta olnud üks Nami-nami hitte ja sealsete kommentaaride arv räägib enda eest. Minul läbis see kook eelmisel aastavahetusel isegi “onutesti” – onu, kes magusat väga ei hinda, sõi lausa kaks tükki. Siiski olen pisut mugandanud retsepti ja olgu hoiatatud, et kreemi panen mina algretseptist topeltportsu. Antud kogus on mugandatud 22cm vormile.
- 200g nisujahu
- 150g suhkrut
- 1 kuhjaga tl kaneeli
- 1 kujaga tl piparkoogimaitseainet (või 1tl jahvatatud nelki)
- 1/2 sl söögisoodat
- 1/4 tl soola
- 2,5 dl keefirit
- 75g pohlamoosi
- 50g sulatatud võid või toiduõli
Glasuuri jaoks
- 200g toorjuustu
- 50g toasooja võid
- 120g tuhksuhkrut
- pealepuistamiseks külmutatud pohli
Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, kuna söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, siis ei pruugi kook enam kerkida. Kalla 22cm küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga).
Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur.
Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile.