Piparkoogipõhjal karamelli-pähklikook

piparkoogipõhjal karamelli-pähklikook
Detsembri algus. Taevas on tinahall, kohtudes silmapiiril täpselt sama värvi tormise merega. Vahe tegemine, kus üks lõpeb ja teine algab, nõuab elavat kujutlusvõimet. Toas on kell 12 päeval nii hämar, et lambid tuleb põlema panna. Kui muidu sel pimedal ajal on päeval ikka paar-kolm tundi, mil jõuab loomuliku valgusega mõned toidufotod teha, ei tule see praegu kõne allagi ja kunstvalgus on pildistamise juures pidevalt kasutuses. No nii pagana pime.
Aga üsna varsti, juba 25. detsembril on päikese sünnipäev! Päevad hakkavad taas pikemaks venima ja päike käib iga päevaga kukesammukese võrra kõrgemalt. Nii et las see pime veel võimutseb, pikka pidu tal enam pole niikuinii. Küll meie hakkama saame. Küünlad põlema, soe jook kruusidesse, kõrvale midagi eriti head ja magusat….
See kook sobib nii jõulu ootuseks kui pimeduse üleelamiseks. Kui miski koosneb piparkoogitainast, pähklitest ja kuivatatud puuviljadest, karamellkastmest ja šokolaadist, ei saa see teisiti ollagi.
Piparkoogitainas koogi põhjas ei küpse ei piparkoogi kombel krõbedaks ega jää ka biskviidilaadselt õhuliseks. Pigem on põhi tummine ja tihke. Nagu brownie, aga ilma šokolaadita ja jõuluvürtsine.

Piparkoogipõhjal karamelli-pähklikook
12 tükkiPõhi:

600 g poest ostetud või ise tehtud piparkoogitainast (pildil olevas koogis kasutasin Leiburi võiga tehtud piparkoogitainast)

Kate:

100 g võid
70 g rafineerimata roosuhkrut
100 ml heledat suhkrusiirupit
näpuotsaga soola
200 ml 35% koort
kokku 200 g pähklite ja kuivatatud marjade segu (tükeldatud pekaanipähklid, soolamata maapähklid, mandlilaastud, jõhvikad, rosinad)
50 g tumedat šokolaadi

Rulli tainas umbes 5 mm paksuseks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud u 20×25 cm kandilise vormi põhjale. Otstarbekas on rullitud tainas enne vormi tõstmist vormi suuruse järgi täpselt parajaks lõigata. Vajutan tagurpidi keeratud vormiga lihtsalt tainasse õige suurusega rsitküliku. Küpseta põhja 170 kraadi juures u 25 minutit, kuni tainas on läbi küpsenud. Tõsta ahjust välja.
Sel ajal, kui põhi ahjus, valmista karamellkaste. Tõsta potti tükeldatud või, suhkur, suhkrusiirup ja sool. Kuumuta segades, kuni või ja suhkur on sulanud. Lase seejärel vaiksel kuumusel keeda (ilma kaaneta), kuni segu pakseneb. Selleks kulub u 10 minutit. Sega vahepeal. Lisa kuuma paksenenud kastme hulka ettevaatlikult segades koor ja keeda veel 5 minutit. Tõsta pliidilt, sega hulka pähklid ja kuivatatud marjad. Lase 15 minutit jahtuda.
Kui koogipõhi on jahtudes vormi serva küljest veidi lahti löönud, vajuta teda õrnalt servadest vormi vastu tagasi. Nii ei valgu kate põhja ja vormi vahele. Vala kate vormis olevale koogipõhjale.
Sulata šokolaad ja nirista kattele. Tõsta kook mõneks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist lõika terava noaga tükkideks. Soovitan kooki hoida külmkapis, siis püsib kate kenasti tahke.

Postitus valmis koostöös õhinapõhise retseptikoguga D-kokaraamat.